Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

2021-07-16 11:22 SzU
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Autor: Shutterstock Co takiego jest w zwyklej cebuli?

Cebula - każdy ją zna, choć nie każdy lub i ceni. A polubić warto, bo to pospolite warzywo to kopalnia składników odżywczych i góra możliwości zastosowań. Jakie właściwości odżywcze ma cebula i jak ją przechowywać, aby ich nie utracić?

Co warto wiedzieć o cebuli:

  1. Pochodzenie cebuli
  2. Cebula cebuli nie równa
  3. Smak cebuli
  4. Właściwości cebuli
  5. Kupowanie i przechowywanie cebuli
  6. Dlaczego cebula szczypie w oczy?

Pochodzenie cebuli

Cebula to warzywo z rodziny amarylkowatych, do której należy również czosnek. Uprawiana jest na całym świecie, że względu na niewielkie wymagania oraz naprawdę dużą gamę możliwych zastosowań - zarówno w kuchni jak i w medycynie. Cebula najprawdopodobniej pochodzi z Azji Mniejszej - znana i wykorzystywana była już na 5000 lat p.n.e. W chwili obecnej cebula to warzywo o niemal niespotykanej różnorodności, cenione, uprawiane i spożywane na całym świecie.

Cebula cebuli nierówna

Jeżeli weźmiemy pod uwagę tę niezwykłą różnorodność, nie jest zaskakujące, że cebulę można sklasyfikować na wiele różnych sposobów. W sklepie spożywczym czy osiedlowym bazarku najpowszechniejszym systemem klasyfikacji jest kolor. Łatwo rozpoznać różnicę między czerwonymi, żółtymi i białymi bulwami. Cebule przybierają również różne kształty.

Więcej na temat najpopularniejszych odmian cebuli można znaleźć w artykule: Odmiany cebuli: czym się różnią cebula czosnkowa, cukrowa, czerwona i szalotka

Smak cebuli

Ale poza wyglądem, cebule różnią się smakiem. Podstawowa linia podziału przebiega między silnym aromatem a łagodnym i słodkim smakiem. Zazwyczaj jest tak, że bardziej miękkie odmiany cebuli mają łagodniejszy i słodszy smak, a twardsze odmiany są bardziej ostre i silnie aromatyzowane.

Właściwości cebuli

Cebula jest bardzo dobrym źródłem biotyny, a także manganu, witaminy B6, miedzi, witaminy C, błonnika pokarmowego, fosforu, potasu, kwasu foliowego i witaminy B1. Temu bogactwu w konwencjonalne składniki odżywcze towarzyszy unikalna zawartość fitoskładników. Jedzenie cebuli daje wiele korzyści zdrowotnych, które obejmują większość systemów i narządów naszego organizmu, w tym układ sercowo-naczyniowy, układ hormonalny, układ trawienny, układ odpornościowy oraz mięśniowo-szkieletowy.

Polecamy przepisy:

Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli

Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli [WIDEO]

Kaszanka grillowana w cebuli: ciekawy przepis

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie [WIDEO]

Kupowanie i przechowywanie cebuli

Wybieraj cebule, które są czyste, dobrze ukształtowane i mają wyraźne, suche zewnętrzne skórki. Unikaj tych, które kiełkują lub mają objawy pleśni. Ponadto, cebula gorszej jakości często ma miękkie plamy, wilgoć i ciemne plamy na szyjce, które mogą być oznakami próchnicy. Ponieważ konwencjonalnie uprawiane cebule są często napromieniowane, aby zapobiec ich kiełkowaniu, w miarę możliwości kupuj odmiany uprawiane metodami ekologicznymi, aby uniknąć warzyw, które przeszły ten proces.

Cebula powinna być przechowywana w dobrze wentylowanym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, z dala od źródła ciepła i jasnego światła. Cebuli nie powinno się przechowywać w lodówce. Najlepiej umieścić je w zawieszonym na drutach koszyku lub perforowanej misie z uniesioną podstawą, aby powietrze mogło krążyć pod spodem. Długość przechowywania zależy od rodzaju cebuli. Te o bardziej ostrym smaku, takie jak żółta cebula, mogą być przechowywane przez około miesiąc. Cebula powinna być przechowywana z dala od ziemniaków, ponieważ wilgoć i etylen z ziemniaków mogą spowodować jej łatwiejsze zepsucie.

W przypadku cebuli obranej i pokrojonej zalecamy przechowywanie w lodówce, w zamkniętym pojemniku i zużycie w ciągu 1-2 dni.

Dlaczego cebula szczypie w oczy?

Wiele osób uwielbia jeść cebulę, ale czasami obawiają się jej obierania i krojenia z powodu szczypania i łzawienia oczu. Substancją, która uruchamia tę reakcję, jest specjalny gaz, który został nazwany czynnikiem łzawiącym (LF).

Jeśli cebula podrażnia twoje oczy, możesz spróbować kilku sztuczek. Używaj bardzo ostrego noża i krój cebule na stojąco, aby oczy były jak najdalej od cebuli. Rozważ cięcie cebuli przy otwartym oknie. Jeśli przez godzinę przed krojeniem schłodzisz cebulę, możesz zwolnić jej metabolizm i tym samym zmniejszyć tempo wytwarzania LF. Krojenie cebuli pod zimną, bieżącą wodą to kolejny sposób. Jeśli żadna z tych opcji nie działa, możesz użyć okularów ochronnych.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE