Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie - na zakąskę lub na obiad

2021-11-24
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Autor: Shutterstock Śledzie z jabłkiem w śmietanie świetnie smakują także z dobrym pieczywem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Solone śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszna zakąska do wódki. Najczęściej jednak podaje się śledzie w śmietanie z ziemniakami jako samodzielne danie obiadowe. Wybornie smakują dorosłym. Również wiele dzieci lubi śledzie w śmietanie, gdzie łączą się smaki słony, słodki i kwaśny. Jeśli decydujecie się podać je na zakąskę, warto śledzie porcjować i podawać w małych szklankach lub kieliszkach. 

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe pokroić w 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Jabłko sparzyć, pokroić w plasterki.
  • Śmietanę doprawić cukrem, musztardą, sokiem z cytryny, tak aby osiągnąć słodko-kwaśny smak. 
  • Śledzie wymieszać ze śmietanowym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem lub gotowanymi ziemniakami. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Wypróbujcie także przepisy na: śledzie pod pierzynkąśledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz śledzie w śmietanie

Galeria: 9 przepisów na tatar ze śledzia