Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie [WIDEO]

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie z jabłkiem w śmietanie świetnie smakują także z dobrym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Solone śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszna zakąska do wódki. Najczęściej jednak podaje się śledzie w śmietanie z ziemniakami jako samodzielne danie obiadowe. Wybornie smakują dorosłym. Również wiele dzieci lubi śledzie w śmietanie, gdzie łączą się smaki słony, słodki i kwaśny. Jeśli decydujecie się podać je na zakąskę, warto śledzie porcjować i podawać w małych szklankach lub kieliszkach. 

Składniki

  • 6 filetów śledziowych

  • 1 kwaskowe jabłko

  • 1 czerwona cebula

  • 125 ml śmietany

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety śledziowe pokroić w 2 cm kawałki. 

  • Cebulę pokroić w krążki.

  • Jabłko sparzyć, pokroić w plasterki.

  • Śmietanę doprawić cukrem, musztardą, sokiem z cytryny, tak aby osiągnąć słodko-kwaśny smak. 

  • Śledzie wymieszać ze śmietanowym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 

  • Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem lub gotowanymi ziemniakami. 

Zobacz najlepsze przepisy na śledzie:

Sprawdź także >>> Śledzie z cytryną i z ziołami

Ocena: 4,5