Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli

2021-03-29
Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli
Autor: Shutterstock Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli
średni
120 min
4

Zrobienie pasztetu nie jest wcale trudne. Oto sprawdzony przepis na pyszny pasztet z konfiturą z cebuli. W przypadku tego pasztetu ważna jest proporcja różnych rodzajów mięs. Podajemy dobry przepis na to wyjątkowe, świąteczne danie.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet w cieście, Pasztet staropolski oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g karkówki
  • 250 g boczku
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 cebule czerwone
  • 1 bułka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 1/4 szkl. porto
  • 1/4 szkl. octu z czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • pieprz czarny
  • 4 szt. ziela angielskiego w kulkach
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
  • 1 łyżeczka majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso (bez wątróbki) pokrój na kawałki i razem z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe oraz łyżeczkę majeranku, smalcu i jarzynki. Całość duś na małym ogniu przez ok. 45 minut.
  • Gdy mięso jest już gotowe, wyjmij je, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij wątróbkę, a do cebuli dodaj bułkę i duś do momentu, aż zmięknie.
  • Ostudzone mięso razem z wątróbką oraz bułką przepuść przez maszynkę do mięsa. Gotową masę dopraw do smaku zmielonymi w młynku przyprawami. Dodaj po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego oraz majeranku. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj).
  • Do tak przygotowanego pasztetu dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 150 – 180 ºC.
  • Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i czekaj, aż ostygnie.
  • Na dużej patelni roztop masło. Pokrój cebulę i razem z cukrem smaż przez ok. 20 minut. Wlej wino, porto oraz ocet i zagotuj. Gdy konfitura się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, aż zgęstnieje.
  • Pasztet pokrój w plastry i podawaj z ciepła konfiturą. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu