Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli [WIDEO]
![Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli [WIDEO]](https://cdn30.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/pasztet3pasztet.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Zrobienie pasztetu nie jest wcale trudne. Oto sprawdzony przepis na pyszny pasztet z konfiturą z cebuli. W przypadku tego pasztetu ważna jest proporcja różnych rodzajów mięs. Podajemy dobry przepis na to wyjątkowe, świąteczne danie.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet w cieście, Pasztet staropolski oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.
Składniki
250 g piersi z kurczaka
250 g karkówki
250 g boczku
250 g wątróbki drobiowej
1 łyżka smalcu
4 cebule czerwone
1 bułka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 jajka
50 g masła
1/4 szkl. cukru
3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina
1/4 szkl. porto
1/4 szkl. octu z czerwonego wina
3 liście laurowe
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
pieprz czarny
4 szt. ziela angielskiego w kulkach
1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso (bez wątróbki) pokrój na kawałki i razem z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe oraz łyżeczkę majeranku, smalcu i jarzynki. Całość duś na małym ogniu przez ok. 45 minut.
Gdy mięso jest już gotowe, wyjmij je, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij wątróbkę, a do cebuli dodaj bułkę i duś do momentu, aż zmięknie.
Ostudzone mięso razem z wątróbką oraz bułką przepuść przez maszynkę do mięsa. Gotową masę dopraw do smaku zmielonymi w młynku przyprawami. Dodaj po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego oraz majeranku. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj).
Do tak przygotowanego pasztetu dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 150 – 180 ºC.
Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i czekaj, aż ostygnie.
Na dużej patelni roztop masło. Pokrój cebulę i razem z cukrem smaż przez ok. 20 minut. Wlej wino, porto oraz ocet i zagotuj. Gdy konfitura się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, aż zgęstnieje.
Pasztet pokrój w plastry i podawaj z ciepła konfiturą. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.