Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli [WIDEO]

Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zrobienie pasztetu nie jest wcale trudne. Oto sprawdzony przepis na pyszny pasztet z konfiturą z cebuli. W przypadku tego pasztetu ważna jest proporcja różnych rodzajów mięs. Podajemy dobry przepis na to wyjątkowe, świąteczne danie.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet w cieście, Pasztet staropolski oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

Składniki

  • 250 g piersi z kurczaka

  • 250 g karkówki

  • 250 g boczku

  • 250 g wątróbki drobiowej

  • 1 łyżka smalcu

  • 4 cebule czerwone

  • 1 bułka

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 3 jajka

  • 50 g masła

  • 1/4 szkl. cukru

  • 3/4 szkl. wytrawnego czerwonego wina

  • 1/4 szkl. porto

  • 1/4 szkl. octu z czerwonego wina

  • 3 liście laurowe

  • 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego

  • pieprz czarny

  • 4 szt. ziela angielskiego w kulkach

  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka

  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso (bez wątróbki) pokrój na kawałki i razem z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe oraz łyżeczkę majeranku, smalcu i jarzynki. Całość duś na małym ogniu przez ok. 45 minut.

  • Gdy mięso jest już gotowe, wyjmij je, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij wątróbkę, a do cebuli dodaj bułkę i duś do momentu, aż zmięknie.

  • Ostudzone mięso razem z wątróbką oraz bułką przepuść przez maszynkę do mięsa. Gotową masę dopraw do smaku zmielonymi w młynku przyprawami. Dodaj po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego oraz majeranku. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj).

  • Do tak przygotowanego pasztetu dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę włóż do formy i piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 150 – 180 ºC.

  • Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i czekaj, aż ostygnie.

  • Na dużej patelni roztop masło. Pokrój cebulę i razem z cukrem smaż przez ok. 20 minut. Wlej wino, porto oraz ocet i zagotuj. Gdy konfitura się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut, aż zgęstnieje.

  • Pasztet pokrój w plastry i podawaj z ciepła konfiturą. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 5