Pasztet w cieście: przepis świąteczny

Pasztet w cieście: przepis świąteczny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pasztet w cieście z formy

Ocena: 7,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pasztet w cieście to ciekawa odmiana tradycyjnego domowego pasztetu, który tak chętnie jadamy z okazji Świąt. Do pieczenia pasztetu w cieście możemy użyć gotowego ciasta kruchego, lub zrobić je w domu.

Składniki

  • PASZTET:
  • 60 dag wątróbki
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 25 dag surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 kajzerki
  • 5 jaj
  • bułka tarta
  • paseczki słoniny
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, owoce jałowca
  • CIASTO:
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • PASZTET: mięso pokrój na drobne kawałki, uduś do miękkości w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i owocem jałowca. W trakcie duszenia dodaj pokrojoną wątróbkę, cebulę i namoczone uprzednio grzyby.

  • Ugotowane, podduszone produkty wyjmij i ostudź i dwukrotnie zmiel w maszynce razem z bułką namoczoną wcześniej w wywarze, który pozostał po duszeniu mięsa. Dodaj surowe jaja oraz przyprawy do zmielonego z bułką mięsa. Składniki bardzo dokładnie wymieszaj.

  • CIASTO: W misce wymieszaj mąkę, rozpuszczone masło, wodę, jajka i sól. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na  około 1 godziny. 

  • Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części, bo wystarczy do na dwie średnie foremki. Rozwałkuj placek, odetnij z niego ¼ ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż większą cześć przyciskając ciasto do rogów blaszki.

  • Nałóż masę i zlep najpierw krótsze kawałki ciasta potem dłuższe. Na koniec nałóż mniejszy kawałek ciasta na wierzch i dokładnie zlep ciasto ze sobą.

  • Można go ozdobić różnymi wzorkami ulepionymi z ciasta. Można je wyciąć za pomocą foremek lub wycinarką karbowaną.  Na środku górnej części ciasta wytnij dziurkę i włóż do niej kominek z foli aluminiowej.

  • Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C. Wystudź, ostrożnie wyjmij z brytfanek. Pasztet podawaj z borówkami, chrzanem lub żurawiną.