Ziele angielskie - do czego je stosować?

2021-09-15 14:49

Ziele angielskie to przede wszystkim przyprawa kojarząca się nam z marynatami, sosami i wszelkiego rodzaju zupami. Zapominamy lub nie wiemy, że ta aromatyczna przyprawa może być dodatkiem do ulubionych czekoladowych deserów i likierów. Poznajmy wszystkie oblicza ziela angielskiego!

Ziele angielskie
Autor: thinkstockphotos.com Ziele angielskie zazwyczaj dodajemy do dań wytrawnych, warto jednak wiedzieć, że fajnie podkręca smak  niektórych słodyczy

Spis treści

  1. Niezwykły aromat ziela angielskiego
  2. Ziele angielskie - mielone czy w całości
  3. Ziele angielskie - zastosowanie kulinarne

Niezwykły aromat ziela angielskiego

Ziele angielskie znane też pod nazwą pieprzu angielskiego lub goździkowego nie pochodzi z Anglii, jak mylnie wskazuje jego nazwa, ale z Ameryki Środkowej i Meksyku.  W Polsce przyjęła się nazwa ziele angielskie, ponieważ przyprawa ta była w Anglii bardzo popularna. Z kolei angielska nazwa allspice bardzo wiele mówi o niezwykłej różnorodności aromatycznej tych niewielkich, pomarszczonych kuleczek. Porównywane są bowiem do goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu, albo wszystkich tych przypraw na raz. I te skojarzenia nie są bezpodstawne. Ziele angielskie zawiera bowiem związki zapachowe -wyrazisty, korzenny eugenol (podobnie jak goździki), a także świeży i pikantny cyneol oraz drzewny kariolfilen. Dzięki zawartości olejków eterycznych ziele ma intensywny zapach i ostry, gorzki smak, dlatego świetnie nadaje się, podobnie jak goździki czy cynamon, do ciast czy napojów czekoladowych.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Ziele angielskie - mielone czy w całości

Ziele angielskie to niedojrzałe owoce korzennika lekarskiego (łac. Pimenta dioica). Zbiera się je, gdy są jeszcze zielone, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu. Produktem są niewielkie kulki (większe niż ziarna pieprzu), o chropowatej powierzchni, regularnym kształcie i ciemnobrązowym kolorze. Ziele można kupić i używać w całości lub mielone. W obu formach jest niezwykle aromatyczne, ale do przechowywania lepiej kupować ziele w ziarnach. Przyprawa mielona bowiem dużo szybciej wietrzeje. Ziarenka ziela angielskiego można w razie potrzeby bez problemu zmielić  młynku do kawy czy pieprzu, albo utłuc w moździerzu. Najwięcej aromatu ziele zachowa, jeśli będzie przechowywane w próżniowym lub szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.

Ziele angielskie - zastosowanie kulinarne

Ziele angielskie używamy w kuchni do:

  • zup i sosów - przyprawa nadaje im charakterystycznego smaku
  • marynat mięsnych - do przyprawiania wyrobów domowych - mięs pieczonych i wędlin
  • deserów - jest niezastąpione w pierniku, w cieście czekoladowym, a dodane do budyniu nada mu ciekawego posmaku
  • przetworów - marynaty do ogórków, papryki, pomidorów 
  • nalewek - szczególnie do ziołowych likierów
  • grzanego wina, herbaty lub bawarki
  • naparów - parzone ziarna ziela angielskiego to smaczny, rozgrzewający napój
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE