Ziele angielskie - do czego je stosować?
Ziele angielskie to przede wszystkim przyprawa kojarząca się nam z marynatami, sosami i wszelkiego rodzaju zupami. Zapominamy lub nie wiemy, że ta aromatyczna przyprawa może być dodatkiem do ulubionych czekoladowych deserów i likierów. Poznajmy wszystkie oblicza ziela angielskiego!
Spis treści
- Niezwykły aromat ziela angielskiego
- Ziele angielskie - mielone czy w całości
- Ziele angielskie - zastosowanie kulinarne
Niezwykły aromat ziela angielskiego
Ziele angielskie znane też pod nazwą pieprzu angielskiego lub goździkowego nie pochodzi z Anglii, jak mylnie wskazuje jego nazwa, ale z Ameryki Środkowej i Meksyku. W Polsce przyjęła się nazwa ziele angielskie, ponieważ przyprawa ta była w Anglii bardzo popularna. Z kolei angielska nazwa allspice bardzo wiele mówi o niezwykłej różnorodności aromatycznej tych niewielkich, pomarszczonych kuleczek. Porównywane są bowiem do goździków, gałki muszkatołowej i cynamonu, albo wszystkich tych przypraw na raz. I te skojarzenia nie są bezpodstawne. Ziele angielskie zawiera bowiem związki zapachowe -wyrazisty, korzenny eugenol (podobnie jak goździki), a także świeży i pikantny cyneol oraz drzewny kariolfilen. Dzięki zawartości olejków eterycznych ziele ma intensywny zapach i ostry, gorzki smak, dlatego świetnie nadaje się, podobnie jak goździki czy cynamon, do ciast czy napojów czekoladowych.
Ziele angielskie - mielone czy w całości
Ziele angielskie to niedojrzałe owoce korzennika lekarskiego (łac. Pimenta dioica). Zbiera się je, gdy są jeszcze zielone, a następnie poddaje fermentacji i suszeniu. Produktem są niewielkie kulki (większe niż ziarna pieprzu), o chropowatej powierzchni, regularnym kształcie i ciemnobrązowym kolorze. Ziele można kupić i używać w całości lub mielone. W obu formach jest niezwykle aromatyczne, ale do przechowywania lepiej kupować ziele w ziarnach. Przyprawa mielona bowiem dużo szybciej wietrzeje. Ziarenka ziela angielskiego można w razie potrzeby bez problemu zmielić młynku do kawy czy pieprzu, albo utłuc w moździerzu. Najwięcej aromatu ziele zachowa, jeśli będzie przechowywane w próżniowym lub szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Ziele angielskie - zastosowanie kulinarne
Ziele angielskie używamy w kuchni do:
- zup i sosów - przyprawa nadaje im charakterystycznego smaku
- marynat mięsnych - do przyprawiania wyrobów domowych - mięs pieczonych i wędlin
- deserów - jest niezastąpione w pierniku, w cieście czekoladowym, a dodane do budyniu nada mu ciekawego posmaku
- przetworów - marynaty do ogórków, papryki, pomidorów
- nalewek - szczególnie do ziołowych likierów
- grzanego wina, herbaty lub bawarki
- naparów - parzone ziarna ziela angielskiego to smaczny, rozgrzewający napój