Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty

2021-02-23
Wino z buraków: przepis na wino warzywne domowej roboty
Autor: thinkstockphotos.com Z buraków można uzyskać wino warzywne o bardzo ciekawym smaku
trudny
80 min
4

Słodkie w smaki buraki to wdzięczny materiał także na wino. Intensywny, czerwony kolor uzyskamy bez kłopotu, a przygotowanie wina z warzyw nie jest trudne. Podajemy dokładny przepis na domowe wino z buraków.

Składniki

2 kg małych, nieuszkodzonych buraków ćwikłowych

½ litra soku z winogron lub szklanka rodzynek

5 litrów wody

1 kg cukru

sok wyciśnięty z 2 cytryn albo 8 g kwasku cytrynowego

matka drożdżowa

drożdże winne typu bordeaux albo portwein – ew. inne, wykorzystywane do wyrobu mocnych win czerwonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na dwa do trzech dni przed planowanym robieniem wina przygotowujemy matkę drożdżową, postępując według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy drożdżowo-cukrowa masa będzie pienista i zwiększy objętość, rozpoczynamy pracę.

Niewielkie buraki bardzo dokładnie czyścimy i płuczemy, a następnie bez obierania kroimy w niezbyt grube plastry. Zalewamy wrzątkiem i razem z rodzynkami gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną.

Najbardziej esencjonalny wywar uzyskamy, miksując miękkie buraki i odciągając płyn w sokowirówce. Jeśli jednak brak takiego sprzętu, warzywa rozgniatamy i cedzimy płyn przez bibułę filtracyjną, ewentualnie gazę.

Z połowy cukru, wody i soku cytrynowego robimy syrop, który mieszamy z czerwonym buraczanym wyciągiem. Jeśli nie używaliśmy rodzynek, tylko soku – dolewamy go w tym momencie.

Do chłodnego płynu dodajemy matkę drożdżową, drożdże winne, przykrywamy i odstawiamy na dobę. Najlepiej, by temperatura w pomieszczeniu wynosiła ok. 25 stopni.

Następnego dnia płyn ostrożnie przelewamy do gąsiorka, zostawiając na dnie garnka osad. Gąsior zamykamy watą albo korkiem z rurką fermentacyjną. Ważne, by wytwarzający się w czasie fermentacji dwutlenek węgla mógł ulatywać przez rurkę, inaczej naczynie może zostać rozerwane od środka! Po trwającej dwa tygodnie fermentacji dodajemy druga porcję syropu.

Gąsior powinien stanąć w chłodnej piwnicy – proces będzie przebiegał wolniej i uzyskamy wino o lepszym smaku. Kiedy fermentacja zakończy się wino znów filtrujemy, przelewamy do wygotowanych butelek i korkujemy, uszczelniając korek za pomocą parafiny lub laku. Po sześciu miesiącach wino nadaje się do picia.