Jak ukisić buraki? Dobry przepis na kiszone buraki

jak ukisić buraki
Autor: Shutterstock Kiszone buraki to znakomity dodatek do sałatek i kanapek, a także zdrowa przekąska.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy buraki można kisić? Oczywiście, że tak! Kiszone buraczki to mnóstwo smaku i zastrzyk zdrowia. Zazwyczaj buraki kisi się dla kwasu, ale warto pamiętać również o warzywach. Kiszone buraczki to pyszna przystawka, składnik sałatek i koktajli. Zobaczcie, jak ukisić buraki i poznajcie prosty przepis.

Co dodać do kiszenia buraków?

Przygotowanie słoika kiszonych buraczków nie jest trudne. Lista składników, które niezbędne są do przygotowania tej smacznej i zdrowej przekąski, nie jest długa. Obejmuje siedem produktów, z czego większość to przyprawy. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, więc kiszone buraki można robić na bieżąco.

Co jest potrzebne, aby ukisić buraki w domu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • buraki
  • chrzan
  • przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
  • woda

Jak zrobić dobre kiszone buraki?

Przepis na domowe kiszone buraki jest łatwy. Jego zaletą jest także to, że przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Słoiczki z kiszonką są gotowe w niecałe pół godziny. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ buraki są gotowe po czterech do siedmiu dni. Warto pamiętać, aby słoiki na przetwory z buraków były czyste, wyparzone i suche.

Jak więc ukisić buraki? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani smażyć. Wystarczy przygotować solankę i włożyć do słoików składniki.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie buraków
  • 2. krok – ułożenie buraków, czosnku i chrzanu oraz przypraw w słoikach
  • 3. krok – przygotowanie solanki i zalanie składników w słoikach
  • 4. krok – odstawienie słoików na 4 do 7 dni

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w plasterki.
  • Buraki ułożyć w czystym i wyparzonym słoju. Dodać obrane ząbki czosnku, chrzan i przyprawy.
  • Sól wymieszać z wodą. Solanką zalać warzywa w słoju.
  • Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to około 10 stopni C.
  • Buraczki powinny być gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, a sok przelać do czystych butelek.
  • Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Beszamel - Buraki
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej