Jak ukisić buraki? Dobry przepis na kiszone buraki

2021-02-04
Anna Szubińska
Jak ukisić buraki
Autor: Shutterstock Kiszone buraki to znakomity dodatek do sałatek.
łatwy
25 min
4

Buraki można kisić podobnie jak ogórki, smakują równie dobrze, a może nawet lepiej. Zazwyczaj buraki kisi się je dla kwasu, ale warto pamiętać również o warzywach. Kiszone buraczki to pyszna przystawka, składnik sałatek i koktajli. 

Składniki

1 kg buraków

2 ząbki czosnku

1 kawałek korzenia chrzanu

1 liść laurowy

2-3 kulki ziela angielskiego

1 l wody

2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.

Buraki ułożyć w czystym, wyparzonym słoju, dodać czosnek, chrzan i przyprawy.

Sól wymieszać z wodą, solanką zalać warzywa w słoju.

Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to ok 10 st.C.

Buraczki powinny y ć gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, sok przelać do czystych butelek.

Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.

Beszamel - Buraki