Jak ukisić buraki? Dobry przepis na kiszone buraki

Jak ukisić buraki
Autor: Shutterstock Kiszone buraki to znakomity dodatek do sałatek.
łatwy
25 min
4

Buraki można kisić podobnie jak ogórki, smakują równie dobrze, a może nawet lepiej. Zazwyczaj buraki kisi się je dla kwasu, ale warto pamiętać również o warzywach. Kiszone buraczki to pyszna przystawka, składnik sałatek i koktajli. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
  • Buraki ułożyć w czystym, wyparzonym słoju, dodać czosnek, chrzan i przyprawy.
  • Sól wymieszać z wodą, solanką zalać warzywa w słoju.
  • Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to ok 10 st.C.
  • Buraczki powinny y ć gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, sok przelać do czystych butelek.
  • Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.
Beszamel - Buraki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej