Jak ukisić buraki? Dobry przepis na kiszone buraki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy buraki można kisić? Oczywiście, że tak! Kiszone buraczki to mnóstwo smaku i zastrzyk zdrowia. Zazwyczaj buraki kisi się dla kwasu, ale warto pamiętać również o warzywach. Kiszone buraczki to pyszna przystawka, składnik sałatek i koktajli. Zobaczcie, jak ukisić buraki i poznajcie prosty przepis.
Co dodać do kiszenia buraków?
Przygotowanie słoika kiszonych buraczków nie jest trudne. Lista składników, które niezbędne są do przygotowania tej smacznej i zdrowej przekąski, nie jest długa. Obejmuje siedem produktów, z czego większość to przyprawy. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, więc kiszone buraki można robić na bieżąco.
Co jest potrzebne, aby ukisić buraki w domu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- buraki
- chrzan
- przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
- woda
Jak zrobić dobre kiszone buraki?
Przepis na domowe kiszone buraki jest łatwy. Jego zaletą jest także to, że przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Słoiczki z kiszonką są gotowe w niecałe pół godziny. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ buraki są gotowe po czterech do siedmiu dni. Warto pamiętać, aby słoiki na przetwory z buraków były czyste, wyparzone i suche.
Jak więc ukisić buraki? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani smażyć. Wystarczy przygotować solankę i włożyć do słoików składniki.
- 1. krok – obranie i pokrojenie buraków
- 2. krok – ułożenie buraków, czosnku i chrzanu oraz przypraw w słoikach
- 3. krok – przygotowanie solanki i zalanie składników w słoikach
- 4. krok – odstawienie słoików na 4 do 7 dni
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 l wody
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub w plasterki.
- Buraki ułożyć w czystym i wyparzonym słoju. Dodać obrane ząbki czosnku, chrzan i przyprawy.
- Sól wymieszać z wodą. Solanką zalać warzywa w słoju.
- Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to około 10 stopni C.
- Buraczki powinny być gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, a sok przelać do czystych butelek.
- Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.