Przetwory z buraków: pasteryzowana sałatka z papryką
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Sałatka z buraczków i papryki jest pyszna przyrządzona na świeżo, ale równie doskonała jest w środku zimy - prosto ze słoika. Najlepiej przygotowanego własnoręcznie, w sezonie na paprykę i buraczki.
SKŁADNIKI
- 3 kg buraków,
- 2 papryki,
- 4 cebule,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki octu,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki ugotować do miękkości.
- Zagotować wodę z cukrem, solą i octem.
- Do gotującej się zalewy włożyć pokrojoną w paski paprykę i w kostkę cebulę, gotować 10 minut.
- Połączyć z ugotowanymi wcześniej i startymi na tarce o grubych oczkach burakami.
- Włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100ºC.