Przetwory z buraków: pasteryzowana sałatka z papryką

2021-02-23
Dagmara Kijanowska
Przetwory z buraków: pasteryzowana sałatka z papryką
Autor: thinkstockphotos.com Buraczki warto jeść jak najczęściej - dlatego dobrze jest mieć pod ręką przetwory z tych warzyw
łatwy
120 min
4

Sałatka z buraczków i papryki jest pyszna przyrządzona na świeżo, ale równie doskonała jest w środku zimy - prosto ze słoika. Najlepiej przygotowanego własnoręcznie, w sezonie na paprykę i buraczki.

Składniki

3 kg buraków,

2 papryki,

4 cebule,

1,5 szklanki cukru,

1,5 szklanki octu,

2 szklanki wody,

2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraczki ugotować do miękkości.

Zagotować wodę z cukrem, solą i octem.

Do gotującej się zalewy włożyć pokrojoną w paski paprykę i w kostkę cebulę, gotować 10 minut.

Połączyć z ugotowanymi wcześniej i startymi na tarce o grubych oczkach burakami.

Włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100ºC.