Przetwory z buraków: pasteryzowana sałatka z papryką

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Przetwory z buraków: pasteryzowana sałatka z papryką
Autor: thinkstockphotos.com Buraczki warto jeść jak najczęściej - dlatego dobrze jest mieć pod ręką przetwory z tych warzyw
łatwy
120 min
4

Sałatka z buraczków i papryki jest pyszna przyrządzona na świeżo, ale równie doskonała jest w środku zimy - prosto ze słoika. Najlepiej przygotowanego własnoręcznie, w sezonie na paprykę i buraczki.

SKŁADNIKI

  • 3 kg buraków,
  • 2 papryki,
  • 4 cebule,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki ugotować do miękkości.
  • Zagotować wodę z cukrem, solą i octem.
  • Do gotującej się zalewy włożyć pokrojoną w paski paprykę i w kostkę cebulę, gotować 10 minut.
  • Połączyć z ugotowanymi wcześniej i startymi na tarce o grubych oczkach burakami.
  • Włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut w temperaturze 100ºC.
Dagmara Kijanowska