Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną
2021-08-31
łatwy
45 min
4
Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną to znakomite remedium na anemię. Podstawowa wersja nalewki buraczanej nazywana jest zresztą "byczą krwią", aby podkreślić siłę i krzepę, którą daje jej spożywanie. Nasz przepis na nalewkę z buraków z dodatkiem miodu gryczanego to prawdziwy pocisk w walce z niedoborem żelaza.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5 czerwonych buraków
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu gryczanego
- sok z 1 cytryny
- kawałek kory cynamonu
- 1 szklanka wody
- 1 l spirytusu 60%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do dużego, czystego i suchego słoja.
- Cukier dokładnie rozpuścić w wodzie, dodać cynamon i zagotować.
- Tak przygotowanym syropem zalać buraki, zakręcić słój i odstawić na dobę.
- Następnie odcedzić sok buraczany, dodać i dokładnie wymieszać miód, a następnie powoli dolać spirytus.
- Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.
- Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować, dodać sok z cytryny i przelać do wyparzonych butelek.
- Nalewka powinna dojrzewać jeszcze 3 miesiące.
Beszamel - Buraki