Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną

Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną
Autor: Shutterstock Nalewkę z buraków warto stosować wspomagająco przy anemii.
łatwy
45 min
4

Nalewka z buraków z miodem gryczanym i cytryną to znakomite remedium na anemię. Podstawowa wersja nalewki buraczanej nazywana jest zresztą "byczą krwią", aby podkreślić siłę i krzepę, którą daje jej spożywanie. Nasz przepis na nalewkę z buraków z dodatkiem miodu gryczanego to prawdziwy pocisk w walce z niedoborem żelaza.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5 czerwonych buraków
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sok z 1 cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 1 l spirytusu 60%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do dużego, czystego i suchego słoja.
  • Cukier dokładnie rozpuścić w wodzie, dodać cynamon i zagotować.
  • Tak przygotowanym syropem zalać buraki, zakręcić słój i odstawić na dobę.
  • Następnie odcedzić sok buraczany, dodać i dokładnie wymieszać miód, a następnie powoli dolać spirytus.
  • Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.
  • Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować, dodać sok z cytryny i przelać do wyparzonych butelek.
  • Nalewka powinna dojrzewać jeszcze 3 miesiące.
Beszamel - Buraki