Buraczki z musztardą na zimę - świetna jarzynka do słoików
2021-09-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Buraczki z musztardą na zimę to świetna jarzynka, którą zawsze możesz mieć pod ręką na spiżarnianej półce. Pasuje jako dodatek do obiadu, sos do kanapek lub dip do innych warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka cukru
- 4-5 łyżek octu 10%
- 1 łyżka soli
- 0,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć, nie obierać. Ugotować lub upiec w piekarniku na miękko. Odstawić aby wystygły.
- Chłodne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce - ja najbardziej lubię na średnich oczkach.
- Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą, zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić buraczki i musztardę
- Ja najbardziej lubię jeść buraczki zrobione z musztardą francuską, ze względu na teksturę, jaką nadają jarzynce całe ziarna gorczycy.
- Wymieszać, zdjąć z ognia i nakładać gorące do wyparzonych słoików. Zakręcić szczelnie i studzić do góry dnem.
Beszamel - Buraki