Buraczki z musztardą na zimę - świetna jarzynka do słoików

Buraczki z  musztardą na zimę
Autor: Shutterstock Buraczki z musztardą na zimę najlepiej studzić do góry dnem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Buraczki z musztardą na zimę to świetna jarzynka, którą zawsze możesz mieć pod ręką na spiżarnianej półce. Pasuje jako dodatek do obiadu, sos do kanapek lub dip do innych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć, nie obierać. Ugotować lub upiec w piekarniku na miękko. Odstawić aby wystygły.
  • Chłodne buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce - ja najbardziej lubię na średnich oczkach.
  • Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą, zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić buraczki i musztardę
  • Ja najbardziej lubię jeść buraczki zrobione z musztardą francuską, ze względu na teksturę, jaką nadają jarzynce całe ziarna gorczycy.
  • Wymieszać, zdjąć z ognia i nakładać gorące do wyparzonych słoików. Zakręcić szczelnie i studzić do góry dnem.
Beszamel - Buraki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej