Barszcz ukraiński w słoikach na zimę
2021-03-29
![Barszcz ukraiński w słoikach na zimę](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-yyqL-mdZy-9XKk_barszcz-ukrainski-w-sloikach-na-zime-664x442.jpg)
łatwy
60 min
4
Barszcz ukraiński w słoikach na zimę to świetny sposób na ułatwienie sobie życia. Zimą wystarczy tylko zawartość słoika przełożyć do gorącego rosołu wołowego lub wieprzowego, dodać pokrojonej kapusty i ziemniaków, a na koniec zagotować. Ekspresowy barszcz ukraiński gotowy!
Zobacz także klasyczne przepisy na barszcz ukraiński:
Najłatwiejszy barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński jarski - bez mięsa
Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g buraków ćwikłowych
- 700 g pomidorów, dojrzałych
- 700 g papryki czerwonej
- 600 g marchwi
- 600 g cebuli żółtej lub białej
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki octu 10%
- 100 ml oleju
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa umyć dokładnie.
- Pomidory pokroić na kawałki i rozdrobnić za pomocą blenderu lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Buraki i marchew zetrzeć na tarce.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidorów i smażyć na średnim ogniu przez 20 minut.
- Dodać rozdrobnione pomidory i dusić jeszcze 10 minut.
- Do uduszonych warzyw dodać ocet i sól oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-4 minuty.
- Gorące warzywa przełożyć do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić dobrze. Postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Gotowe słoiki opatrzyć nazwą i datą przygotowania. Przechowywać w piwnicy lub chłodnej spiżarni.