Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym

Barszcz ukraiński prosto z Ukrainy - barszcz na ogonie cielęcym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Barszcz ukraiński na Ukrainie gotuje się czasem na ogonie cielęcym

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Barszcz ukraiński na Ukrainie ma tyle samo lub więcej  odsłon jak w Polsce. Oto jeden z przepisów na barszcz ukraiński - prosto z Ukrainy - tym razem gotowany na ogonie cielęcym.

Składniki

  • ogon cielęcy,

  • dwie cebule,

  • 5 marchwi,

  • 8 buraków,

  • 5 ziemniaków,

  • cztery pomidory,

  • kawałek słoniny,

  • ząbek czosnku,

  • pół główki małej kapusty,

  • olej słonecznikowy (maksymalnie pół szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wlać wodę i wrzucić cielęcy ogon i dwie cebule. Gotować wywar.

  • Marchewkę pokroić w kostkę, buraki w zapałki, a ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki.

  • Na głęboką patelnię wlać olej słonecznikowy i dusić na nim warzywa.

  • Na koniec dorzucić obrane pomidory.

  • Podduszone warzywa wrzucić do wywaru.

  • Kawałek słoniny rozbić w moździerzu na tłustą masę i dodać do tego rozdrobniony ząbek czosnku.

  • Takie masło dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem.

  • Następnie dodać poszatkowaną kapustę.

  • Gotować jeszcze 15 minut.

  • Podawać z dodatkiem kwaśniej śmietany.

Ocena: 5