Barszcz ukraiński jarski: przepis na barszcz bez mięsa

Barszcz ukraiński jarski: przepis na barszcz bez mięsa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Barszcz ukraiński w wersji wege jest niemniej sycący - źródłem białka jest fasola

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz ukraiński to zupa nadzwyczaj sycąca, gotowana na niesie, z fasolą. W wersji wegetariańskiej, bez mięsa jest równie smaczna, a źródłem białka jest gotowana w niej fasola.

Składniki

  • 3 buraki,

  • 1 pęczek włoszczyzny,

  • 3-4 ziemniaki,

  • 3-4 pomidory,

  • 3/4 szklanki fasoli,

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżeczka masła,

  • 1 łyżka mąki,

  • 1 ząbek czosnku,

  • koperek,

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Namoczyć fasolę na noc. Jak zmięknie odcedzić i zalać 2-3 szklankami świeżej wody, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

  • Buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać starte jarzyny, wlać 6 szklanek wody i gotować na małym ogniu.

  • Pomidory pokroić, poddusić z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzeć przez sitko i dodać do warzyw.

  • Pokrojone ziemniaki i kapustę dodać do zupy i gotować do miękkości.

  • Na koniec wyjąć zieleninę, dodaj fasolę, cukier, pieprz i koncentraty pomidorowe.

  • Utrzeć śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do pozostałej zupy, zagotować, mieszając.

  • Dodaj rozdrobniony czosnek i koperek.

Ocena: 0