Przepis na barszcz ukraiński

Przepis na barszcz ukraiński

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Barszcz ukraiński to mieszanka warzyw z mocnym akcentem buraczkowym

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz ochotę na pyszną pożywną zupę? Spróbuj naszego przepisu na barszcz ukraiński. Oczaruj wszystkich łatwym przepisem na tradycyjną zupę z buraczków.

Składniki

  • 40 dag mięsa z kością

  • 2 duże buraki

  • 3 marchewki

  • 1 kg białej kapusty

  • 1 cebula

  • 4 ziemniaki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 natka pietruszki

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • 2 szczypty soli

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka oleju do smażenia

  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym oraz pieprzem.

  • Umyj i obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki i cebulę drobno pokrój, a marchewkę oraz buraki zetrzyj na tarce.

  • Podsmaż cebulę razem z marchewką, a następnie dorzuć na patelnię starte wcześniej buraki.

  • Kiedy mięso jest już miękkie, pokrój je na kawałki.

  • Do przygotowanego wcześniej rosołu włóż wszystkie składniki. Pamiętaj o odpowiedniej kolejności: ziemniaki, poszatkowaną kapustę, podsmażone buraki z marchewką, cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.

  • Barszcz podawaj z łyżką śmietany oraz natką pietruszki.

tip dnia

Prawdziwy barszcz ukraiński powinien być podawany po ok. godzinie od ugotowania. Kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, poczujesz prawdziwy smak ukraińskiego barszczu.

Ocena: 0