Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem

2021-02-23
Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem
Autor: Shutterstock Konfitura z buraków na słodko - pyszny dodatek do mięs i kanapek.
średni
120 min
4

Konfitura z buraków świetnie komponuje się z drobiem i serami. Ma ciekawy, słodki smak, lekko zaostrzony imbirową nutą i sokiem z cytryny.

Składniki

pół kg buraków

1 łyżka miodu

szklanka cukru

małe opakowanie migdałów w płatkach

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka imbiru

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyte buraki ugotować, obrać i pokroić w małą kosteczkę.

Miód, cukier i imbir zagotować, aż powstanie syrop. Dodać buraki.

Masę gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Pod koniec dodać migdały i sok z cytryny.

Gorąca konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.