Buraczki z czosnkiem do słoika: przepis na świetną przystawkę z buraczków

Buraczki z czosnkiem: przepis na buraczki do słoika
Autor: Shutterstock Buraczki z czosnkiem to  doskonały dodatek do dań z wieprzowiny
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki z czosnkiem to doskonały dodatek do obiadu. Otwierasz słoik i gotowe, zdrowe i pyszne. Buraczki można przygotowywać partiami przez cały sezon - pierwsze już w momencie przerywania buraków na grządkach.

SKŁADNIKI

  • 3 kg buraków
  • 1 łyżka soli
  • 8-10 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki ugotować  w mundurkach, obrać i pokroić w niedużą kostkę lub półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub przecisnąć przez praskę.
  • Buraki można tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na cienkie plasterki, ale buraki w tej wersji najlepiej smakują, gdy ich kawałki są dobrze wyczuwalne.
  • W dużym naczyniu wymieszać buraczki z solą i rozgniecionymi lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnku, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Buraczki z czosnkiem ponakładać ciasno do umytych i wyparzonych słoików. Wstawić słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 2/3 ich wysokości.
  • Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej