Buraczki z czosnkiem do słoika: przepis na świetną przystawkę z buraczków
2022-08-24
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki z czosnkiem to doskonały dodatek do obiadu. Otwierasz słoik i gotowe, zdrowe i pyszne. Buraczki można przygotowywać partiami przez cały sezon - pierwsze już w momencie przerywania buraków na grządkach.
SKŁADNIKI
- 3 kg buraków
- 1 łyżka soli
- 8-10 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w niedużą kostkę lub półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub przecisnąć przez praskę.
- Buraki można tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na cienkie plasterki, ale buraki w tej wersji najlepiej smakują, gdy ich kawałki są dobrze wyczuwalne.
- W dużym naczyniu wymieszać buraczki z solą i rozgniecionymi lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnku, bardzo dokładnie wymieszać.
- Buraczki z czosnkiem ponakładać ciasno do umytych i wyparzonych słoików. Wstawić słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 2/3 ich wysokości.
- Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Beszamel - Buraki