Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków

Buraczki z papryką i cebulą na zimę: przepis na przetwory z buraków
Autor: Shutterstock Ta sałatka z buraków, dzięki dodatkom jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki z papryką i cebulą na zimę to doskonały sposób na to, by często jeść bardzo zdrowe buraki! Buraki znakomicie komponują się z daniami kuchni polskiej, jednak często rezygnujemy z ich spożywania, bo wymagają dość długiego gotowania lub pieczenia. Jest  na sposób - gotowe buraczki w słoiku! 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki gotować lub piec do miękkości.
  • Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w półplasterki.
  • Ugotować zalewę z podanych składników, wrzucić do niej paprykę i cebulę i gotować ok . 7 min.
  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zalewy, wymieszać i włożyć do słoików.
  • Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodać 5 ząbków czosnku  - drobno posiekanych.
  • Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej