Papryka marynowana w occie: instrukcja krok po kroku
1,5 kg papryki
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju
1 płaska łyżka soli
liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
więcej...
foto: Shutterstock
Papryka marynowana w occie: instrukcja krok po kroku
Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją na kawałki.
więcej...
foto: Shutterstock
Papryka marynowana w occie: instrukcja krok po kroku
Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli oraz listek laurowy i ziele angielskie. Całość zagotować.
więcej...
foto: Shutterstock
Papryka marynowana w occie: instrukcja krok po kroku
Paprykę dodać do wrzącej zalewy i gotować 3 minuty.
więcej...
foto: Shutterstock
Papryka marynowana w occie: instrukcja krok po kroku
Paprykę przełożyć do słoików razem z marynatą. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.
Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.