Papryka marynowana: przepis na marynatę z niską zawartością sodu

Papryka marynowana: przepis na marynatę z niską zawartością sodu
Autor: thinkstockphotos.com Czerwień papryka zachęca by sięgnąć po więcej. 
łatwy
30 min
4

Papryka marynowana w occie ma licznych wielbicieli. W proponowanym przez nas przepisie znajduje się wyjątkowo mało soli, a więcej smaku. Tak przygotowaną paprykę mogą jeść wszystkie osoby na diecie niskosodowej. 

Aby papryka nie rozpadła się w gotowaniu, bardzo ważne jest przestrzeganie czasu pasteryzacji oraz stopniowe schłodzenie słoików. Przy gwałtownym ochłodzeniu wody, zanurzone w niej słoiki popękają. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryką należy starannie umyć, wyciąć gniazda nasienne, ścinając piętki od strony szypułki, dokładnie odsączyć z wody.
  • Zagotować wodę z octem, marchewką i przyprawami, wystudzić.
  • Paprykę pociąć na paski, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zamknąć słoiki.
  • Słoiki wstawić do szerokiego garnka, zalać wodą tak, aby przykryła słoiki. Od chwili zawrzenia wody w garnku gotować na słabym ogniu 25  min. Słoje ochłodzić, wymieniając stopniowo wodę gorącą na zimną. 
  • Wystudzone słoiki opatrzyć nalepką z opisem i datą zamknięcia.