Gorczyca - zalety i właściwości gorczycy

Gorczyca - zalety i właściwości gorczycy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gorczyca pomaga przy wielu schorzeniach.

Gorczyca to ziarenka, które osłaniają żołądek, rozgrzewają organizm i dodają energii. Jakie są zalety i właściwości gorczycy?

Gorczyca - różne odmiany

O właściwościach gorczycy wiedzieli już w starożytności. Tartymi nasionami gorczycy z octem leczono schorzenia skórne, a gorczycowymi kąpielami bóle mięśni. Gdzie rośnie ta cenna roślina? Istnieją różne odmiany gorczycy. Do najostrzejszych należy powszechna w klimacie umiarkowanym gorczyca czarna i brązowa - sarepska, rosnąca głównie w Azji. W Polsce najpopularniejsza jest łagodniejsza gorczyca biała. Dorasta do pół metra i ma słodko pachnące, żółte kwiaty.

Nasiona gorczycy - wartości zdrowotne

Nasiona gorczycy białej zawierają duże ilości śluzów sinalbinę odpowiedzialną za ostry smak. Wodne wyciągi z całych nasion osłaniają śluzówkę żołądka, chroniąc ją przed drażniącymi czynnikami. Pomagają przy upośledzonej pracy gruczołów śluzowych przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych przełyku i przy nadkwasocie żołądka.

Sinalbina pobudza wydzielenia enzymów trawiennych i ruchy perystaltyczne jelit. Biała gorczyca ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność. Hamuje apetyt i ułatwia zrzucanie wagi, dlatego polecana jest osobom otyłym.

Gorczyca dla zdrowia i pielęgnacji ciała

  • Zimny wyciąg z gorczycy pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Jak go zrobić? 2 łyżeczki gorczycy białej pozostaw na noc w szklance wody. Pij ćwierć szklanki 3 razy dzienne.

  • Odwar z gorczycy zawiera najwięcej osłaniającego żołądek śluzu. 1 łyżeczkę nasion gorczycy białej wsyp do szklanki wody, gotuj na małym ogniu 5 minut. Gdy przestygnie pij razem z nasionami 2-3 razy dziennie. 

  • Napój z gorczycy na wieczór to skuteczny środek likwidujący zaparcia. Rozdrobnij w młynku pół łyżeczki gorczycy białej, wrzuć do szklanki wody. Wypijaj codziennie wieczorem.

  • Maska do pielęgnacji włosów z gorczycy. Poprawia ukrwienie skóry głowy, przez co włosy są lepiej odżywione i lepiej rosną. Zmieszaj 2 łyżki proszki gorczycowego, 1 żółtko, 2 łyżki oliwy i łyżeczkę cukru. Wetrzyj w skórę głowy, spłucz po 10 minutach.

  • Peeling z gorczycy. Utrzyj 1 łyżeczkę proszku z 3 łyżkami oliwy. Rozetrzyj delikatnie w rejonach, gdzie skóra jest sucha i łuszcząca się. Nie nadaje się dla osób z cerą tłustą i wrażliwą.

Ocena: 5