Zając w śmietanie: jak przyrządzić mięso z zająca? [sprawdzony przepis]

2021-12-13
Bożena Kowalewska
zajac-jak-przyrzadzic-mieso-z-zajaca-3-4-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zając w śmietanie to jedno z najlepszych dań kuchni staropolskiej
trudny
90 min
4

Niegdyś dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest rzadkością, ale ciągle warto „zapolować” na zająca. To pyszne mięso o niebanalnym smaku, a pieczeń z zająca w sosie śmietanowym zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Podajemy sprawdzony przepis na zająca w śmietanie.

SKŁADNIKI

  • comber i uda z jednej tuszki zająca
  • 15 dag słoniny
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  •  
  • marynata:
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • pokrojona w plastry cebula, pietruszka, kawałek selera
  • liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego
  • obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru wielkości kciuka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty zagotować z wodą i octem, wystudzić.
  • Tuszkę zająca wymoczyć w zimnej wodzie, usunąć  żyłki i błony, umyć, ułożyć ciasno w kamiennym lub szklanym naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu.
  • Mięso należy co jakiś czas obracać. Przed użyciem mięso opłukać.
  • Lekko zmrożoną słoninę pokroić w słupki i naszpikować nią mięso. Osuszyć mięso ręcznikiem papierowym, natrzeć solą.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć zająca, na wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać paroma łyżkami marynaty.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż będzie prawie miękki (ok. 1 godz.), skrapiając co jakiś czas marynatą i sosem spod pieczeni. Później polewać już tylko samą kwaśną śmietaną.
  • Po dopieczeniu mięsa do miękkości wyjąć z piekarnika i zostawić na kwadrans, żeby odpoczęło, podzielić na porcje.
  • Sos, jeśli trzeba, zagęścić mąką i podgrzać w nim porcje zająca.
  • Zająca w śmietanie podawać z makaronem albo kładzionymi kluskami. Idealnym dodatkiem do zająca w śmietanie są buraczki.
5 zasad, jak upiec mięso
Bożena Kowalewska