Maliny: jakie mają właściwości? [łatwy przepis na przecier z malin]
Cenne właściwości malin znane są od dawna. Maliny wspomagają organizm w walce z chorobami i podnoszą jego odporność. Jakie jeszcze właściwości mają maliny?
Spis treści
- Co zawierają maliny?
- Właściwości malin
- Przepis na przecier z malin
- Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
- Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
- Jak zamrozić maliny na zimę?
- Czy maliny służą zdrowiu?
Maliny rosną w Europie, Ameryce i Azji. Istnieje ponad dwieście gatunków tego owocu. Maliny mogą mieć kolor czerwony, czarny, fioletowy, a nawet żółty. Te smaczne owoce można jeść na surowo lub w postaci musów, dżemów, konfitur, przecierów, galaretek i soków, jednak przy produktach przetworzonych należy zwracać baczną uwagę na procentową zawartość w nich malin oraz na szkodliwy cukier.
Świeże maliny najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni.
Co zawierają maliny?
Maliny zawierają wiele cennych składników, między innymi: błonnik, witaminę C, selen, fosfor, przeciwutleniacze, związki fitochemiczne.
Właściwości malin
Malina wspomaga odporność organizmu, a co za tym idzie, zmniejsza podatność na infekcje. Pomaga także utrzymać w zdrowiu skórę, zęby i kości. Sok z malin stosowany jest tradycyjnie jako lek na gorączkę i przeziębienie, działający napotnie. Herbatę z liści malin poleca się osobom, którym dokuczają mdłości lub wymioty.
Składniki zawarte w malinach pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego dużo skrobi. Prowadzone są badania nad wykorzystaniem zawartych w malinach składników w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.
Maliny zaliczane są do nutraceutyków. Pod tą nazwą kryją się pokarmy, które wykazują nie tylko cechy odżywcze, ale także właściwości farmaceutyczne. Prościej ujmując, nutraceutyki mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka i pomagają leczyć różne choroby.
Przepis na przecier z malin
500 g malin
sok z 1 dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Wybrać maliny w pełni zdrowe, sprawdzić czy są czyste, umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane owoce wrzucić do miksera i dolać sok z cytryny. Najpierw miksować minutę na wolnych obrotach, a następnie zwiększyć obroty na 2 minuty (masa powinna być gładka i gęsta). Jeśli nie lubimy pestek, przecier z malin można przecedzić przez sitko z małymi oczkami lub za pomocą specjalnej tarki z młynkiem do przecierów albo dodatkowego sitka, nakładki do robota kuchennego.
Przecier z malin można posłodzić, jednak najlepiej użyć do tego fruktozy lub stewii, a nie zwykłego białego cukru. Należy trzymać go w lodówce i zużyć jak najszybciej. Ten lekko kwaskowy przecier z malin idealnie nada się jako polewa do ciast, lodów lub jako samodzielny deser.