Dania na Wigilię - 12 potraw na pełne menu wigilijne
Tradycyjna polska kolacja przedświąteczna jest obfita i pełna pysznych dań na wigilię. Na stole powinno zagościć przynajmniej 12 potraw i każdego z nich należy spróbować. Aby ułatwić Wam przygotowanie tradycyjnej wieczerzy zebraliśmy tu 12 przepisów na dania , które warto przygotować. To pełne menu wigilijne, które można modyfikować wedle uznania.

Przygotowanie 12 dań na wigilię to spore przedsięwzięcie. Aby nieco ułatwić Wam przygotowanie potraw zebraliśmy przykładowe 12 przepisów w galerii poniżej. Przykładowe menu wigilijne powinno zawierać:
- zupa (barszcz czerwony, zupa rybna, zupa grzybowa)
- ryba na ciepło (karp z patelni, pieczony łosoś, pstrąg, sandacz)
- ryba na zimno (po grecku, w galarecie)
- śledź (po kaszubsku, w oleju, pod szubą)
- pierogi postne (z kapustą i grzybami, z kasza gryczaną i serem)
- kapusta wigilijna (z grzybami, z grochem, ze śliwkami)
- grzyby w cieście
- sałatka (jarzynowa, śledziowa)
- dania z makiem (kutia, makiełki)
- kompot z suszu
- piernik lub pierniczki
- świąteczny makowiec
W galerii przedstawiamy przepisy na 12 dań wigilijnych - po jednym daniu z każdej kategorii. To pełne menu, które można uzupełnić regionalnymi przysmakami, dodatkowymi postnymi przystawkami, sosami i dodatkami.
Więcej na temat tradycji wigilijnych, a także o symbolice poszczególnych dań wigilijnych można przeczytać w tekście: Wieczerza wigilijna - znaczenie potraw.