Wigilijne menu – 12 tradycyjnych potraw, które stworzą idealną kolację!
Tradycyjna polska kolacja wigilijna to prawdziwa uczta, na której powinno pojawić się co najmniej 12 potraw – każda warta spróbowania! Aby ułatwić przygotowanie tej magicznej wieczerzy, stworzyliśmy zestaw 12 przepisów na klasyczne wigilijne dania. To idealne menu, które możesz dowolnie dopasować do swoich potrzeb i gustów!

Przygotowanie 12 dań na wigilię to spore przedsięwzięcie. Aby nieco ułatwić Wam przygotowanie potraw zebraliśmy przykładowe 12 przepisów w galerii poniżej. Przykładowe menu wigilijne powinno zawierać:
- zupa (do wyboru: barszcz czerwony, zupa rybna, zupa grzybowa)
- ryba na ciepło (karp z patelni, pieczony łosoś, pstrąg, sandacz)
- ryba na zimno (po grecku, w galarecie)
- śledź (po kaszubsku, w oleju, pod szubą)
- pierogi postne (z kapustą i grzybami, z kasza gryczaną i serem)
- kapusta wigilijna (z grzybami, z grochem, ze śliwkami)
- grzyby w cieście
- sałatka (jarzynowa, śledziowa)
- dania z makiem (kutia, makiełki)
- kompot z suszu
- piernik lub pierniczki
- świąteczny makowiec
W galerii przedstawiamy przepisy na 12 dań wigilijnych - po jednym daniu z każdej kategorii. To pełne menu, które można uzupełnić regionalnymi przysmakami, dodatkowymi postnymi przystawkami, sosami i dodatkami.
Więcej na temat tradycji wigilijnych, a także o symbolice poszczególnych dań wigilijnych można przeczytać w tekście: Wieczerza wigilijna - znaczenie potraw.