Zamiast lodów, robię mrożone banany. Kochają je dzieci i dorośli

Zamiast lodów, robię mrożone banany. Kochają je dzieci i dorośli
Autor: Shutterstock.com Zamiast lodów, robię mrożone banany. Kochają je dzieci i dorośli
łatwy
5 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciekawy pomysł na słodką przekąskę dla dzieci? Ta sprawdzi się perfekcyjnie na lato. Jest prosa w przygotowaniu, wygląda ciekawie a smakuje niezwykle dobrze. Wystarczy kilka składników, by przygotować te lody z bananów.

Prosta przekąska na ciepłe dni. Pokochają ją dzieci i dorośli

Mrożone banany to świetny sposób na ciekawą przekąskę. Wystarczy kilka składników, by przygotowywać to danie, a smakuje ono niesamowicie. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów.

Wystarczy zamoczyć połówki bananów w jogurcie, a następnie obtoczyć je w płatkach. Choć w tym przepisie użyliśmy jogurtu truskawkowego i płatków zbożowych, tak naprawdę możemy użyć, czego tylko chcemy. Świetnie sprawdzą się pokruszone płatki czekoladowe, jak i cynamonowe. Wybór jogurtów również pozostaje w kwestii naszego gustu.

To naprawdę świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się na ciepłe dni. Wystarczy kilka kroków, by mieć gotowe idealnie zmrożone banany z płatkami. Jeśli więc nie wiesz, co przygotować jako słodką przegryzkę - ten przepis jest dla ciebie. Jeśli chcemy nasze banany możemy również oblać czekoladą.

Jeśli nie mamy patyczków do lodów możemy również użyć patyków do szaszłyków lub zapomnieć o nich całkowicie i po prostu nałożyć później banany do miseczki i jeść je z pomocą łyżki.

SKŁADNIKI

  • 150 g jogurtu truskawkowego
  • 2 szklanki płatków zbożowych
  • 4 banany
  • patyczki do lodów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obieramy i tniemy na pół.
  • Każdą połówkę banana nabijamy na patyczek do lodów.
  • Zanurzamy banany w jogurcie, a następnie obtaczamy w płatkach.
  • Układamy na blachę do pieczenia i chowamy do zamrażarki.
  • Po około godzinie lody będą gotowe.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej