Puchate naleśniczki bananowe: najłatwiejszy przepis na placki z bananami

Puchate naleśniczki bananowe
Autor: Shutterstock.com Puchate naleśniczki bananowe
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Na stronie Beszamel.pl znajdziesz wiele przepisów na placki i naleśniki bananowe. Dodajemy jednak jeszcze jeden przepis, tak prosty, z że nawet dziecko sobie poradzi. Naleśniki bananowe są soczyste, smaczne, umiarkowanie słodkie, o czystym smaku banana, nie tłuste. Można je podawać z miodem, jogurtem, dowolnym syropem. Po prostu pycha! 

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 100-120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Placuszki bananowe przygotowuje się prosto i szybko. Ważne jest tylko, aby wybrać miękkie banany o brązowiejącej skórce. Należy również zwrócić uwagę na ilość mąki. Mąki dodajemy w zależności od wielkości bananów i jajek. Zacznij od małej ilości, zawsze będziesz mogła dodać więcej. 
  • Rozgnieć banany widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Do bananów dodaj jajka, sól, cukier, wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 
  • Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni i wyłóż ciasto łyżką. Smaż naleśniki bananowe na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • Następnie przełóż placuszki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Proste, puszyste naleśniki bananowe są gotowe. Smacznego!
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Zobacz GALERIĘ 12 najlepszych przepisów na naleśniki:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej