Fenomenalna zupa grzybowa babci. Ze świeżych grzybów, z makaronem
2022-09-20

łatwy
45 min
5
Dieta wegetariańska
Zupę grzybową babci gotuję zawsze, gdy pojawiają się świeże grzyby. Zimą można ją przygotować z grzybów mrożonych. Babcia używała do jej przygotowania grzybów mieszanych, a także wykorzystywała np. nóżki grzybów, których kapelusze poszły do marynowania. Jak to u babci - nic się nie mogło zmarnować. Zupa grzybowa babci jest bardzo aromatyczna, ale też niezbyt zawiesista i pięknie się prezentuje na talerzu.
Zupa grzybowa babci jest bardzo aromatyczna, dzięki wcześniejszemu odparowaniu grzybów na patelni. Warto jej smak podkręcić jeszcze pieprzem. Babcia podawała ją z makaronem, takim jak do rosołu. Można trochę grzybów pozostawić na patelni i zrumienić a następnie udekorować nimi zupę przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki (w zależności od wielkości)
- mały kawałek selera
- pół pora
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 800 g świeżych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- śmietana do zabielenia zupy
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z włoszczyzny ugotować esencjonalny wywar, z dodatkiem soli, pieprzu i liści laurowych oraz ziela angielskiego.
- W czasie, gdy wywar będzie się gotował, grzyby oczyścić, opłukać i pokroić dość drobno.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle do leciutkiego zezłocenia.
- Dodać grzyby i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, ale nie rumienić grzybów.
- Grzyby dodać do odcedzonego wywaru, gotować ok. 10 minut. Zupę zaprawić śmietaną, którą można wymieszać z łyżką mąki.
- Podawać z makaronem.
Jak mrozić grzyby?