Fenomenalna zupa grzybowa babci. Ze świeżych grzybów, z makaronem

Fenomenalna zupa grzybowa babci: pyszna zupa ze świeżych grzybów z makaronem
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa ze świezych grzybów wybornie smakuje jesienią i zimą - bo można ją przygotować z grzybów mrożonych
łatwy
45 min
5

Dieta wegetariańska

Zupę grzybową babci gotuję zawsze, gdy pojawiają się świeże grzyby. Zimą można ją przygotować z grzybów mrożonych. Babcia używała do jej przygotowania grzybów mieszanych, a także wykorzystywała np. nóżki grzybów, których kapelusze poszły do marynowania. Jak to u babci - nic się nie mogło zmarnować. Zupa grzybowa babci jest  bardzo aromatyczna, ale też niezbyt zawiesista i pięknie się prezentuje na talerzu.

Zupa grzybowa babci jest  bardzo aromatyczna, dzięki wcześniejszemu odparowaniu grzybów na patelni. Warto jej smak podkręcić jeszcze pieprzem. Babcia podawała ją z makaronem, takim jak do rosołu. Można trochę grzybów pozostawić na patelni i zrumienić a następnie udekorować nimi zupę przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (w zależności od wielkości)
  • mały kawałek selera
  • pół pora
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 800 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • śmietana do zabielenia zupy
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z włoszczyzny ugotować esencjonalny wywar, z dodatkiem soli, pieprzu i liści laurowych oraz ziela angielskiego.
  • W czasie, gdy wywar będzie się gotował, grzyby oczyścić, opłukać i pokroić dość drobno.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle do leciutkiego zezłocenia.
  • Dodać grzyby i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, ale nie rumienić grzybów.
  • Grzyby dodać do odcedzonego wywaru, gotować ok. 10 minut. Zupę zaprawić śmietaną, którą można wymieszać z łyżką mąki.
  • Podawać z makaronem.
Jak mrozić grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej