Fenomenalna zupa grzybowa jak u babci – ze świeżych grzybów, z makaronem

Fenomenalna zupa grzybowa babci: pyszna zupa ze świeżych grzybów z makaronem
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Zupa grzybowa ze świezych grzybów wybornie smakuje jesienią i zimą - bo można ją przygotować z grzybów mrożonych
łatwy
45 min
5

Dieta wegetariańska

Zupa grzybowa babci to kwintesencja jesiennego smaku i aromatu lasu. Gotowana na świeżych grzybach, a zimą także na mrożonych, zawsze zachwyca prostotą i głębią smaku. Babcia przygotowywała ją z mieszanki różnych grzybów, często wykorzystując także nóżki, które nie trafiały do marynat – dzięki temu nic się nie marnowało. Efekt? Lekka, a jednocześnie niezwykle aromatyczna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.

Grzybowa jak u babci - poznaj jej sekrety

Zupa grzybowa babci to prawdziwy domowy comfort food – danie, które rozgrzewa, koi i przywołuje na myśl rodzinne wspomnienia. Aromatyczna, lekka, a jednocześnie sycąca, najlepiej smakuje wtedy, gdy na stole pojawiają się świeże grzyby prosto z lasu. Zimą można ją ugotować z mrożonych zbiorów, dzięki czemu jej smak i zapach towarzyszą nam przez cały rok.

Grzyby, oprócz wyjątkowego aromatu, mają także liczne zalety zdrowotne – są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy z grupy B, a także cenne minerały, jak potas, żelazo i selen. Dzięki nim zupa grzybowa nie tylko znakomicie smakuje, ale też wspiera odporność i dodaje energii.

Sekret babcinej zupy tkwił w prostocie. Grzyby zawsze były wcześniej podsmażane na patelni, by uwolnić cały ich aromat, a następnie gotowane z makaronem podobnym do tego z rosołu. Część zrumienionych grzybów zostawała jako dekoracja na wierzchu talerza, nadając zupie piękny wygląd i jeszcze bogatszy smak. Każdy garnek smakował odrobinę inaczej – w zależności od tego, jakie grzyby udało się zebrać – ale zawsze był pełen leśnego charakteru i domowego ciepła.

SKŁADNIKI

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki (w zależności od wielkości)
  • mały kawałek selera
  • pół pora
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 800 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • śmietana do zabielenia zupy
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z włoszczyzny ugotować esencjonalny wywar, z dodatkiem soli, pieprzu i liści laurowych oraz ziela angielskiego.
  • W czasie, gdy wywar będzie się gotował, grzyby oczyścić, opłukać i pokroić dość drobno.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle do leciutkiego zezłocenia.
  • Dodać grzyby i smażyć, aż nadmiar płynu odparuje, ale nie rumienić grzybów.
  • Grzyby dodać do odcedzonego wywaru, gotować ok. 10 minut. Zupę zaprawić śmietaną, którą można wymieszać z łyżką mąki.
  • Podawać z makaronem.
Jak mrozić grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej