Zupa grysikowa - przepis na prostą zupę z kaszą manną

Zupa grysikowa - przepis na prostą zupę z kaszą manną
Autor: Shutterstock Zupa grysikowa to smaczny i lekki posiłek.
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa grysikowa to lekki bulion z dodatkiem błyskawicznej kaszy manny. Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a przy tym zdrowa. Świetna dla dzieci, osób starszych czy rekonwalescentów, ale także jako codzienne pierwsze danie dla każdego.

Grysik, czyli swojska kasza manna to doskonały zamiennik makaronu, pożywny i łatwy w użyciu. Zupę grysikową można przygotować na resztce niedzielnego rosołu, wykorzystując też mięso na którym został ugotowany. Można też ugotować lekki drobiowy wywar i zagęścić go kaszą manną. Za tą zupą przepadają dzieci, szczególnie niejadki, bo je się ją "bezwysiłkowo". Polecamy ją też dla chorych i rekonwalescentów.

SKŁADNIKI

  • 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1-2 łodyżki selera
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz i sól
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Elementy kurczaka włożyć do garnka i zalać 2 l wody.
  • Dodać listek laurowy i ziele angielskie, gdy się zagotuje odszumować.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać i dodać do zupy, razem z nacią selera.
  • Gotować ok. 30 minut, wyjąć mięso i warzywa z wywaru.
  • Do wywaru dodać kaszę mannę i gotować jeszcze przez chwilę.
  • Marchew i pietruszkę pokroić w kosteczkę i włożyć ponownie do zupy.
  • Z elementów kurczaka obrać mięso i również włożyć do zupy.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej