Zupa grysikowa - przepis na prostą zupę z kaszą manną
2023-01-30
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Zupa grysikowa to lekki bulion z dodatkiem błyskawicznej kaszy manny. Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a przy tym zdrowa. Świetna dla dzieci, osób starszych czy rekonwalescentów, ale także jako codzienne pierwsze danie dla każdego.
Grysik, czyli swojska kasza manna to doskonały zamiennik makaronu, pożywny i łatwy w użyciu. Zupę grysikową można przygotować na resztce niedzielnego rosołu, wykorzystując też mięso na którym został ugotowany. Można też ugotować lekki drobiowy wywar i zagęścić go kaszą manną. Za tą zupą przepadają dzieci, szczególnie niejadki, bo je się ją "bezwysiłkowo". Polecamy ją też dla chorych i rekonwalescentów.
SKŁADNIKI
- 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1-2 łodyżki selera
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz i sól
- 2-3 łyżki kaszy manny
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Elementy kurczaka włożyć do garnka i zalać 2 l wody.
- Dodać listek laurowy i ziele angielskie, gdy się zagotuje odszumować.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i dodać do zupy, razem z nacią selera.
- Gotować ok. 30 minut, wyjąć mięso i warzywa z wywaru.
- Do wywaru dodać kaszę mannę i gotować jeszcze przez chwilę.
- Marchew i pietruszkę pokroić w kosteczkę i włożyć ponownie do zupy.
- Z elementów kurczaka obrać mięso i również włożyć do zupy.
- Na koniec dodać posiekaną natkę i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz