Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik

Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik
Autor: Shutterstock Prosty piernik, który zawsze się udaje to doskonały pomysł, gdy ciasto ma być pieczone tuż przed świętami
łatwy
60 min
4

Przepis na świąteczny piernik z czekoladą przekładany konfiturą. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki:

Piernik z bakaliami

Piernik na piwie miodowym

Piernik z owocami

Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej

Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła
  • szklanka letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • konfitura lub dżem do przełożenia
  •  POLEWA:
  • tabliczka (100 g) gorzej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
  • Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.
  • Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.
  • Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.
  • Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą.
  • Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.