Piernik, który zawsze wychodzi. Najprostszy i najszybszy przepis na świąteczny hit

2025-12-04 13:19

Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego, korzennego piernika — zwłaszcza takiego, który zawsze wychodzi. Ten szybki piernik z czekoladą i konfiturą to idealna propozycja dla tych, którzy nie chcą czekać na dojrzewające ciasto. Przepis jest prosty, efekt znakomity: piernik wychodzi miękki, wilgotny i pełen świątecznego aromatu. Oto łatwy sposób na świąteczne ciasto, które udaje się za każdym razem.

Piernik, który zawsze się udaje

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Prosty piernik, który zawsze się udaje to doskonały pomysł, gdy ciasto ma być pieczone tuż przed świętami
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Aromatyczny piernik

Tym, co wyróżnia piernik spośród innych ciast, to jego niesamowity korzenny aromat. Dlatego niezwykle ważne jest, aby przyprawy dodawane do ciasta były świeże i pachnące. Dlatego, jeśli chcecie upiec naprawdę dobry piernik, zadbajcie o dobrej jakości mieszankę (ubiegłoroczna otwarta paczuszka na pewno już zwietrzała). Przyprawę do piernika można kupić gotową w każdym sklepie, to koszt rzędu 2-3 złotych. Ale jeśli macie czas i chęć zabawić się w kompozytora aromatów, taka mieszankę można przygotować samemu. Przepis z galerią składników wchodzących w jej skład znajdziecie tutaj: Domowa przyprawa do piernika.

Pro tip: jeśli chcecie uzyskać maksymalny aromat mieszanki samodzielnie zmielcie składniki. Niemal wszystkie przyprawy można kupić w wersji niemielonej i zrobić to samemu przy pomocy młynka do kawy czy do pieprzu. Warto, bo różnica w intensywności zapachów jest ogromna.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła
  • szklanka letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • konfitura lub dżem do przełożenia
  •  POLEWA:
  • tabliczka (100 g) gorzej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.
  • Dodać miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.
  • Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy.
  • Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku. Następnie wyjąc i wystudzić na kratce.
  • Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą.
  • Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania.
  • Posmarować masą ostudzone ciasto. Wierzch można posypać drobno siekanymi orzechami.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...