Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Istnieje kilkanaście polskich rodzajów miodu.

Naturalny miód pszczeli to świetne "lekarstwo", które ma wartości odżywcze, regeneracyjne a zwłaszcza lecznicze. Jest kilkanaście różnych rodzajów naturalnego miodu pszczelego. Jakie rodzaje miodu można kupić od pszczelarzy?

Nie ma złego miodu, bo choć różnią się składem chemicznym, to naturalny miód pszczeli prosto z polskiej pasieki zawiera substancje stymulujące metabolizm organizmu. Ten miód jest najlepszy, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu. A więc inny organizm - inny miód.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy najlepszy jest na wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe. Jest przydatny podczas leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia

Miód akacjowy

Miód akacjowy działa na człowieka uspokajająco i wzmacniająco. Przydatny jest także w zaburzeniach dotyczących przewodu pokarmowego nerek i układu moczowego. Pomaga także przy kuracji podczas przeziębienia.

Miód lipowy

Jeżeli często się stresujesz- miód lipowy jest właśnie dla Ciebie. Działa antystresowo. Miód lipowy ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a także na górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia.

Miód gryczany

Miód gryczany działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy najlepszy jest na nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne jelita

Miód wielokwiatowy

Jeżeli czujesz się wyczerpany psychicznie lub fizycznie- ten miód jest dla Ciebie. Jest dobry także na stany alergiczne dróg oddechowych, na serce i naczynia krwionośne.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy najlepszy jest na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia oraz na zaburzenia trawienia

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

Miód spadziowy ze spadzi liściastej najlepszy jest na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód spadziowy ze spadzi iglastej najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice.

Miód malinowy

Miód malinowy w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, a zapachem przypomina owoce maliny. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.

Ocena: 4,4