Najlepsze ciasto z truskawkami piekę jak Ewa Wachowicz. Zachwyca smakiem od pierwszego kęsa

Dieta wegetariańska
Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać. Jej ciasto z truskawkami rozpływa się w ustach i jest tak pyszne, że błyskawicznie znika z talerzyków. Jego przygotowanie nie jest trudne, a największą zaletą tego przepisu jest to, że ciasto z dodatkiem truskawek Ewy Wachowicz zawsze się udaje. Zobaczcie, jak je zrobić i poznajcie prosty przepis.
Z czego Ewa Wachowicz robi ciasto z truskawkami?
Pełne smaku i obłędnego aromatu ciasto z truskawkami według przepisu Ewy Wachowicz składa się z produktów, które są łatwo dostępne. Truskawki, które w tym przepisie grają główną rolę, już zaczynają pojawiać się w sklepach i na bazarkach. Co jeszcze jest potrzebne, aby upiec pyszne domowe ciasto, tak jak Ewa Wachowicz?
Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- mąki – tortowa i krupczatka
- cukier i cukier z wanilią
- masło
- jajka – całe i żółtka
- śmietana
- kakao
- śmietana
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak Ewa Wachowicz robi ciasto z truskawkami?
Przepis Miss Polski na przepyszne domowe ciasto z truskawkami nie ma sobie równych. Jego sekretem jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale i sposób ułożenia truskawek. Owoce układa się pionowo, usuwając wcześniej szypułki i lekko je ścinając, aby mogły stać. Dzięki temu wypiek po brzegi napakowany jest słodkimi truskawkami. Zobacz, jak truskawki przechowuje Ewa Wachowicz.
Jak więc upiec przepyszne ciasto z truskawkami, tak jak robi je Ewa Wachowicz? Jej przepis nie jest trudny, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane.
- 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie ciasta
- 2. krok – połączenie mniejszej części ciasta z kakao, wyłożenie formy drugą częścią ciasta
- 3. krok – ułożenie truskawek
- 4. krok – posypanie wierzchu startym na tarce kakaowym ciastem
- 5. krok – upieczenie ciasta z truskawkami w piekarniku
Jak podawać ciasto z truskawkami Ewy Wachowicz?
Pyszne domowe ciasto z dodatkiem słodkich truskawek upieczone według przepisu Miss Polski to najlepszy deser na wiosnę i lato. Idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak po rodzinnym obiedzie. Sezon na truskawki już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać i na początek przygotować to wyborne ciasto. Porcje można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 600 g truskawek
- 300 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo:
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki tortowej wsypać krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać, aż powstanie kruszonka.
- Wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować wałek i podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Oba kawałki owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Do mniejszej części dodać kakao i ponownie wyrobić. Wstawić do lodówki.
- Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno i boki formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pionowo ustawić truskawki pozbawione szypułek i lekko ścięte od spodu.
- Wierzch posypać startą na tarce mniejszą częścią ciasta.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut. Następnie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową i dopiekać kolejne 30 minut.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.