Czy truskawki odchudzają czy tuczą? Czy można się odchudzić jedząc truskawki?
Pojawiły się soczyste, czerwone truskawki, więc gdy tylko mamy okazję, pałaszujmy te pyszne owoce. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie: czy truskawki pomagają w chudnięciu? Odpowiedź jest prosta – na pewno nie szkodzą. Na dodatek mają wiele innych prozdrowotnych właściwości.

Spis treści
Czy truskawki odchudzają czy tuczą?
Odpowiedź jest prosta – na pewno nie tuczą, ale musimy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru oraz śmietanki. Truskawki, podobnie jak maliny i jagody, zawierają pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać komórki tłuszczowe. Same owoce mają niewiele kalorii - tylko 28 w 100 gramach. Więc jeśli spożywać je będziemy bez dodatków - na pewno nie utyjemy.
Truskawki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poza tym mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów. Zawierają też sporo żelaza, dlatego chronią przed anemią. Dostarczają także witaminy A, B1, B2 oraz PP, która reguluje dotlenienie krwi. Trzeba pamiętać również o potasie, który pomaga w oczyszczaniu.
Truskawki zawierają enzymy spalające tłuszcz i odtruwające organizm! Niemal natychmiast przygotowują żołądek do trawienia pokarmu. Dlatego jedzone bez tuczących dodatków przyspieszą naszą przemianę materii - czyli raczej odchudzą!
Dlaczego warto jeść truskawki, nawet będąc na diecie?
- Truskawki to również bogactwo witamin, zwłaszcza C, A i B1. Doskonale wpływają na kondycję skóry. Maseczki z nich nawilżają i odżywiają, a w przypadku trądziku również unicestwiają bakterie.
- Zawarte w truskawkach błonnik, magnez i sole mineralne wspomagają odchudzanie, a wapń i fosfor - wzmacniają kościec i zęby.
- Truskawki są źródłem kwasu elegonowego, chroniącego organizm przed chorobami nowotworowymi. Ich spożywanie obniża cholesterol, reguluje procesy spalania i przemiany materii, łagodzi schorzenia nerek i wątroby.
- A co najważniejsze – truskawki są niskokaloryczne i można zjeść ich naprawdę dużo. Kilogram tych owoców to zaledwie od 280 do 320 kcal!