Czy truskawki odchudzają czy tuczą? Czy można się odchudzić jedząc truskawki?

2024-05-28 15:09

Na rynku pojawiły się soczyste, czerwone truskawki, więc warto korzystać z okazji i delektować się tymi pysznymi owocami. Wielu z nas zastanawia się jednak: czy truskawki wspomagają odchudzanie? Odpowiedź jest prosta – na pewno nie przeszkadzają. Dodatkowo, mają wiele innych prozdrowotnych właściwości.

Truskawki a dieta
Autor: Shutteratock Truskawki, właściwie wkomponowane w jadłospis, wspomagają dietę.

Spis treści

  1. Czy truskawki odchudzają czy tuczą?
  2. Dlaczego warto jeść truskawki, nawet będąc na diecie?

Czy truskawki odchudzają czy tuczą?

Odpowiedź jest prosta – na pewno nie tuczą, ale musimy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru oraz śmietanki. Truskawki, podobnie jak maliny i jagody, zawierają pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać komórki tłuszczowe. Same owoce mają niewiele kalorii - tylko 28 w 100 gramach. Więc jeśli spożywać je będziemy bez dodatków - na pewno nie utyjemy.

Truskawki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poza tym mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów. Zawierają też sporo żelaza, dlatego chronią przed anemią. Dostarczają także witaminy A, B1, B2 oraz PP, która reguluje dotlenienie krwi. Trzeba pamiętać również o potasie, który pomaga w oczyszczaniu.

Truskawki zawierają enzymy spalające tłuszcz i odtruwające organizm! Niemal natychmiast przygotowują żołądek do trawienia pokarmu. Dlatego jedzone bez tuczących dodatków przyspieszą naszą przemianę materii - czyli raczej odchudzą!

Dlaczego warto jeść truskawki, nawet będąc na diecie?

  • Truskawki to również bogactwo witamin, zwłaszcza C, A i B1. Doskonale wpływają na kondycję skóry. Maseczki z nich nawilżają i odżywiają, a w przypadku trądziku również unicestwiają bakterie.
  • Zawarte w truskawkach błonnik, magnez i sole mineralne wspomagają odchudzanie, a wapń i fosfor - wzmacniają kościec i zęby.
  • Truskawki są źródłem kwasu elegonowego, chroniącego organizm przed chorobami nowotworowymi. Ich spożywanie obniża cholesterol, reguluje procesy spalania i przemiany materii, łagodzi schorzenia nerek i wątroby.
  • A co najważniejsze – truskawki są niskokaloryczne i można zjeść ich naprawdę dużo. Kilogram tych owoców to zaledwie od 280 do  320 kcal!

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź nasze przepisy na ciasta z truskawkami!

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?