Truskawki – sprzymierzeniec w odchudzaniu czy owocowa pułapka? Sprawdź, zanim sięgniesz po kolejną garść!

2025-05-22 15:17

Gdy na straganach królują soczyste, pachnące truskawki – trudno się im oprzeć. Ale zanim pochłoniesz kolejną miseczkę, pojawia się pytanie: czy truskawki pomagają schudnąć, czy raczej są kaloryczną zdradą? Dobra wiadomość: spokojnie możesz po nie sięgać! Te czerwone skarby nie tylko nie przeszkadzają w odchudzaniu, ale wręcz mogą je wspierać. A to dopiero początek ich prozdrowotnych supermocy.

Truskawki a dieta
Autor: Shutteratock, Archiwum prywatne Truskawki, właściwie wkomponowane w jadłospis, wspomagają dietę.

Spis treści

  1. Czy truskawki odchudzają czy tuczą?
  2. Dlaczego warto jeść truskawki, nawet będąc na diecie?

Czy truskawki odchudzają czy tuczą?

Odpowiedź jest prosta – na pewno nie tuczą, ale musimy je jeść w rozsądnych ilościach, bez cukru oraz śmietanki. Truskawki, podobnie jak maliny i jagody, zawierają pektyny, które pomagają tkance tłuszczowej uwalniać komórki tłuszczowe. Same owoce mają niewiele kalorii - tylko 28 w 100 gramach. Więc jeśli spożywać je będziemy bez dodatków - na pewno nie utyjemy.

Truskawki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poza tym mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów. Zawierają też sporo żelaza, dlatego chronią przed anemią. Dostarczają także witaminy A, B1, B2 oraz PP, która reguluje dotlenienie krwi. Trzeba pamiętać również o potasie, który pomaga w oczyszczaniu.

Truskawki zawierają enzymy spalające tłuszcz i odtruwające organizm! Niemal natychmiast przygotowują żołądek do trawienia pokarmu. Dlatego jedzone bez tuczących dodatków przyspieszą naszą przemianę materii - czyli raczej odchudzą!

Dlaczego warto jeść truskawki, nawet będąc na diecie?

  • Truskawki to również bogactwo witamin, zwłaszcza C, A i B1. Doskonale wpływają na kondycję skóry. Maseczki z nich nawilżają i odżywiają, a w przypadku trądziku również unicestwiają bakterie.
  • Zawarte w truskawkach błonnik, magnez i sole mineralne wspomagają odchudzanie, a wapń i fosfor - wzmacniają kościec i zęby.
  • Truskawki są źródłem kwasu elegonowego, chroniącego organizm przed chorobami nowotworowymi. Ich spożywanie obniża cholesterol, reguluje procesy spalania i przemiany materii, łagodzi schorzenia nerek i wątroby.
  • A co najważniejsze – truskawki są niskokaloryczne i można zjeść ich naprawdę dużo. Kilogram tych owoców to zaledwie od 280 do  320 kcal!

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź nasze przepisy na ciasta z truskawkami!

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Polska na ucho
Lekcja życia