Zawsze świeże i pyszne truskawki? Przechowuj je tak jak Ewa Wachowicz
Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki. Te pyszne sezonowe owoce już zaczynają pojawiać się na bazarowych straganach i w sklepach. Jak przechowywać truskawki, aby długo zachowały świeżość i nie spleśniały? Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, której patent zawsze się sprawdza. Dzięki niemu truskawki będą świeże i jędrne przez kilka dni.
Spis treści
Sezon na truskawki
Truskawki to jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców. Są pyszne i zawierają wiele witamin, minerałów i składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Truskawki są uniwersalne i można przyrządzić z nich najróżniejsze dania. Wykorzystuje się je w słodkich wypiekach, sałatkach i do przetworów. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, warto wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać. Najlepiej zastosować trik Ewy Wachowicz.
Jak przechowywać truskawki?
Truskawki to delikatne i wymagające owoce. Niewłaściwie przechowywane szybko się zepsują i spleśnieją. Takich owoców niestety nie da się już uratować i trzeba je wyrzucić. Aby temu zapobiec, warto skorzystać ze sprawdzonego patentu Ewy Wachowicz. Właśnie pokazała, jak zrobić to prawidłowo. Dzięki niemu truskawki nie stracą pysznego smaku, jędrności i świeżości oraz cennych składników odżywczych.
Jak Ewa Wachowicz przechowuje truskawki?
Patent Ewy Wachowicz na zawsze świeże truskawki jest prosty i kosztuje zero złotych. Zaraz po zakupie dorodnych truskawek należy przełożyć je do pojemnika z płaskim dnem wyłożonym ręcznikiem papierowym. Owoców nie warto myć, ponieważ szybko nasiąkają wodą i tracą smak. Najlepiej ułożyć truskawki obok siebie. Nie powinny leżeć jedna na drugiej. Pod własnym ciężarem szybko staną się miękkie i zepsują się. Od razu można je przebrać i wyrzucić uszkodzone lub popsute owoce.
Według Ewy Wachowicz w prawidłowym przechowywaniu truskawek kluczowa jest jedna czynność. Pod żadnym pozorem nie należy usuwać szypułek z truskawek. Te zielone ogonki sprawiają, że owoce dłużej pozostają świeże i zachowują swój pyszny smak. Chronią owoce także przed nasiąkaniem. Szypułki należy usunąć po umyciu i tuż przed zjedzeniem.
Przed wstawieniem pojemnika z truskawkami do lodówki, dodatkowo można je przykryć ręcznikiem papierowym. Truskawki najlepiej przechowywać w dolnej szufladzie w lodówce i wyjmować tyle, ile jest potrzebne w danym przepisie.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne ciasta z truskawkami. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o truskawkach.