Czy szypułki truskawek są jadalne? Sprawdziliśmy

2022-06-17 12:19 Anna Szubińska
Truskawki z szypułkami
Autor: Shutteratock Czy szypułki truskawek są jadalne?

Czy wiecie, że niektórzy zjadają szypułki z truskawek? Trend niemarnowania żywności zdobywa sobie coraz większą popularność. Staramy się nie wyrzucać żywności nie tylko z powodów finansowych, ale także przez dbałość o środowisko naturalne. Dzięki tej modzie do naszego menu dołączyło już wiele produktów, które dotąd uważaliśmy za niejadalne (natka rzodkiewki, skórki z bobu, itp). Czy truskawki wraz szypułkami dołączą do tego grona?

Truskawki są bardzo zdrowe, o tym wie każdy. Mają niewiele kalorii, nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi (niskie IG), dostarczają organizmowi naprawdę duża dawkę witaminy C oraz mikroelementy i fitoskładniki. Nie każdy wie jednak o tym, ze jadalne i zdrowe są również pozostałe elementy rośliny: kwiaty, liście, a nawet szypułki. O wartościach odżywczych truskawek piszemy tutaj: Truskawki  - jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają? Czy truskawki mogą szkodzić?

Czy można jeść truskawki z szypułkami?

Można, ale nie polecamy. Co prawda szypułki nie tylko nam nie zaszkodzą, ale wręcz wpłyną dobroczynnie na nasz organizm, ale są niesmaczne. Sztywne i twarde listki szypułek mogą nam popsuć całą przyjemność z jedzenia pysznych, soczystych owoców. Jeśli jednak chcecie wykorzystać kupione truskawki w 100 procentach, nie musicie szypułek wyrzucać.

Zobacz też:

Jak przechowywać truskawki , by dobrze się trzymały?

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Jak można wykorzystać szypułki truskawek w kuchni?

Szypułki truskawek zawierają sporo składników odżywczych, podobnie jak liście. Zawierają, podobnie jak owoce, sporo witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz chlorofil. Ten ostatni wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Warto więc szypułkami z truskawek wzbogacić na przykład zielone koktajle. Zblendowane wraz z innymi składnikami odżywczego napoju szypułki są niewyczuwalne w smaku, a zdecydowanie wzbogacają jego skład.

Jeśli nie wykorzystasz od razu wszystkich szypułek, pozostałe możesz zamrozić i mieć na zapas, do kolejnych smoothies. Możesz je także dodać do naparów ziołowych lub herbaty. Oddadzą tam swój aromat i nieco substancji odżywczych. Dobra opcją jest tez dodanie szypułek do wytwarzanych w domu smakowych octów.

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE