Czy szypułki truskawek są jadalne? Sprawdziliśmy
Czy wiecie, że niektórzy zjadają szypułki z truskawek? Trend niemarnowania żywności zdobywa sobie coraz większą popularność. Staramy się nie wyrzucać żywności nie tylko z powodów finansowych, ale także przez dbałość o środowisko naturalne. Dzięki tej modzie do naszego menu dołączyło już wiele produktów, które dotąd uważaliśmy za niejadalne (natka rzodkiewki, skórki z bobu, itp). Czy truskawki wraz szypułkami dołączą do tego grona?
Spis treści
Truskawki są bardzo zdrowe, o tym wie każdy. Mają niewiele kalorii, nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi (niskie IG), dostarczają organizmowi naprawdę duża dawkę witaminy C oraz mikroelementy i fitoskładniki. Nie każdy wie jednak o tym, ze jadalne i zdrowe są również pozostałe elementy rośliny: kwiaty, liście, a nawet szypułki. O wartościach odżywczych truskawek piszemy tutaj: Truskawki - jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają? Czy truskawki mogą szkodzić?
Czy można jeść truskawki z szypułkami?
Można, ale nie polecamy. Co prawda szypułki nie tylko nam nie zaszkodzą, ale wręcz wpłyną dobroczynnie na nasz organizm, ale są niesmaczne. Sztywne i twarde listki szypułek mogą nam popsuć całą przyjemność z jedzenia pysznych, soczystych owoców. Jeśli jednak chcecie wykorzystać kupione truskawki w 100 procentach, nie musicie szypułek wyrzucać.
Zobacz też:
Jak przechowywać truskawki , by dobrze się trzymały?
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?
Jak można wykorzystać szypułki truskawek w kuchni?
Szypułki truskawek zawierają sporo składników odżywczych, podobnie jak liście. Zawierają, podobnie jak owoce, sporo witaminy C, a także witaminy z grupy B oraz chlorofil. Ten ostatni wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Warto więc szypułkami z truskawek wzbogacić na przykład zielone koktajle. Zblendowane wraz z innymi składnikami odżywczego napoju szypułki są niewyczuwalne w smaku, a zdecydowanie wzbogacają jego skład.
Jeśli nie wykorzystasz od razu wszystkich szypułek, pozostałe możesz zamrozić i mieć na zapas, do kolejnych smoothies. Możesz je także dodać do naparów ziołowych lub herbaty. Oddadzą tam swój aromat i nieco substancji odżywczych. Dobra opcją jest tez dodanie szypułek do wytwarzanych w domu smakowych octów.