Chłodniki - 30 przepisów na pyszne zupy na zimno

2024-06-25 13:40

Uwielbiasz zupy, ale w gorące dni już na sam widok ciepłego posiłku zaczynasz się pocić? Nic straconego, bo w codziennym menu mamy jeszcze chłodniki. Pyszne zupy na zimno są to rewelacyjne uzupełnienie letniej diety - są lekkie, pełne witamin, makro- i mikroelementów, gaszą pragnienie i chłodzą organizm od środka. Poza tym, takie chłodnikowe menu może być bardzo różnorodne. Wypróbuj koniecznie nasze propozycje - mamy dla Ciebie aż 30 przepisów na pyszne zimne zupy.

Chłodniki - 30 przepisów na pyszne zupy na zimno
Autor: Shutterstock Chłodniki są smaczne i bardzo zdrowe.

Spis treści

  1. Chłodniki warzywne
  2. Chłodniki z różnych stron świata
  3. Chłodniki owocowe

Chłodniki warzywne

Chłodniki najczęściej przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Niektórzy wolą zsiadłe mleko, ale o takie prawdziwe nie jest łatwo. Fermentowane produkty mleczne są znakomitą podstawą zup na zimno, choć nie są konieczne. Bardzo smaczne są również chłodniki z samych warzyw, zwłaszcza tych, które mają dużo soku, na przykład pomidorów. A jakie jarzyny wykorzystujemy do przygotowania zimnych zup. Przede wszystkim z chłodnikiem kojarzy się botwinka. Zaraz potem młode rzodkiewki, ogórki, szczaw czy szpinak. Ale chłodnik można również przygotować z porów, marchewki, a nawet czosnku. Oto nasze propozycje:

Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni

Chłodniki z różnych stron świata

Chłodniki to nie tylko nasza polska specjalność. Zupy na zimno jada się niemal na całym świecie, wykorzystując do ich przygotowania zwłaszcza lokalne składniki. Szczególnie bogate w chłodniki są kuchnie na południu Europy: zajadają się nimi m.in Hiszpanie, Portugalczycy i Bułgarzy.

W galerii znajdziesz przepis krok po kroku na bułgarski tarator

Chłodniki owocowe

Fantastyczne chłodniki można przygotowywać z owoców, zwłaszcza sezonowych. Są pyszne, słodkie i orzeźwiające. To taka zupa i deser w jednym. Uwielbiają je szczególnie dzieci, ale i dorosłym może pociec ślinka na ich widok.

Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?