Czorba: przepis na bułgarski chłodnik z kwasem chlebowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kwas chlebowy to pyszny, orzeźwiający napój doskonale gaszący pragnienie. Wykorzystywany jest również jako składnik chłodników. Polecamy przepis na czorbę, bułgarski chłodnik idealny na upał.
SKŁADNIKI
- 2 l domowego kwasu chlebowego
- 20 dag gotowanej wołowiny
- 3 ogórki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- szczypiorek
- koperek
- cukier
- mielona gorczyca
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać, rozetrzeć z czosnkiem i solą, dodać szczyptę gorczycy.
- Mięso i ogórki pokroić w słupki.
- Dodać do cebuli, wymieszać i zalać kwasem doprawionym solą i cukrem.
- Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.
- Na talerzach ozdobić jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki.