Czorba: przepis na bułgarski chłodnik z kwasem chlebowym

Czorba: przepis na bułgarski chłodnik z kwasem chlebowym
Autor: Shutterstock Czorba to tradycyjny chłodnik w Bułgarii
łatwy
25 min
4

Kwas chlebowy to pyszny, orzeźwiający napój doskonale gaszący pragnienie. Wykorzystywany jest również jako składnik chłodników. Polecamy przepis na czorbę, bułgarski chłodnik idealny na upał. 

SKŁADNIKI

  • 2 l domowego kwasu chlebowego
  • 20 dag gotowanej wołowiny
  • 3 ogórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • koperek
  • cukier
  • mielona gorczyca
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać, rozetrzeć z czosnkiem i solą, dodać szczyptę gorczycy.
  • Mięso i ogórki pokroić w słupki.
  • Dodać do cebuli, wymieszać i zalać kwasem doprawionym solą i cukrem.
  • Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.
  • Na talerzach ozdobić jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki.