Chłodnik z pomidorów - danie na gorące dni

Bożena Kowalewska
chlodnik-z-pomidorow-danie-na-gorace-dni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik z pomidorów - szybkie danie na gorące dni
łatwy
40 min
4

Lekki, orzeźwiający chłodnik przynosi dużą ulgę podczas gorących dni. Nie trzeba przy tym wiele wysiłku, by przyrządzić takie smakowite danie! Chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki nie wymaga też zaawansowanych zdolności kulinarnych.

SKŁADNIKI

  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule dymki 
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebule siekamy, w głębokim rondlu podsmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy, resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy surową papryką i posiekaną bazylią. Skrapiamy oliwą.
Bożena Kowalewska