Chłodnik z pomidorów - danie na gorące dni
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Lekki, orzeźwiający chłodnik przynosi dużą ulgę podczas gorących dni. Nie trzeba przy tym wiele wysiłku, by przyrządzić takie smakowite danie! Chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki nie wymaga też zaawansowanych zdolności kulinarnych.
SKŁADNIKI
- 4 duże mięsiste pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
Cebule siekamy, w głębokim rondlu podsmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy.
Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy, resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy surową papryką i posiekaną bazylią. Skrapiamy oliwą.