Zupa z pomarańczy na zimno - łatwy przepis na oryginalną zupę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Co smacznego można przyrządzić z pomarańczy? Latem - najlepiej chłodnik. Z dodatkiem pistacji świetnie się nadaje na wakacyjne przyjęcie. Jak zrobić zupę z pomarańczy na zimno?
SKŁADNIKI
- 4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 4 łyżki cukru kryształ
- ½ szklanki zimnej wody
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 4 soczyste pomarańcze
- 3-4 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem i zagotuj.
- Skrobię kukurydzianą rozpuść w ½ szklanki wody i wlewaj małymi porcjami do soku - gotujący się sok trzeba cały czas mieszać. Nie przestając mieszać, całość podgrzewaj - tak długo, aż zupa zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.
- Pomarańcze dokładnie umyj, obierz, podziel na cząstki i zdejmij z nich błonki.
- Ułóż cząstki (np. w rozetkę) na dnie głębokiego talerza. Zalej zupą i posyp orzeszkami pistacjowymi.