Zupa z pomarańczy na zimno - łatwy przepis na oryginalną zupę

2021-03-29
zupa_z_pomaranczy_na_zimno.jpg
Autor: photos.com Zimna zupa z pomarańczy  przyniesie prawdziwe orzeźwienie w upalne dni
łatwy
45 min
4

Co smacznego można przyrządzić z pomarańczy? Latem - najlepiej chłodnik. Z dodatkiem pistacji świetnie się nadaje na wakacyjne przyjęcie. Jak zrobić zupę z pomarańczy na zimno?

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 soczyste pomarańcze
  • 3-4 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem i zagotuj.
  • Skrobię kukurydzianą rozpuść w ½ szklanki wody i wlewaj małymi porcjami do soku - gotujący się sok trzeba cały czas mieszać. Nie przestając mieszać, całość podgrzewaj - tak długo, aż zupa zgęstnieje. Następnie odstaw do przestygnięcia.
  • Pomarańcze dokładnie umyj, obierz, podziel na cząstki i zdejmij z nich błonki.
  • Ułóż cząstki (np. w rozetkę) na dnie głębokiego talerza. Zalej zupą i posyp orzeszkami pistacjowymi.