Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.
750 g pomidorów
pół ogórka
czerwona cebula
mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa
sok z połówki cytryny
200 ml bulionu warzywnego
25 g masła
sól
pieprz
mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.
Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Podawaj z listkami mięty i grzankami.
Zobacz przepis: Chłodnik litewski z jajkiem