Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

2020-10-05
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
Autor: Shutterstock Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
łatwy
20 min
4

Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.

Składniki

750 g pomidorów

pół ogórka

czerwona cebula

mała czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

sok z połówki cytryny

200 ml bulionu warzywnego

25 g masła

sól

pieprz

mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.

Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.

Podawaj z listkami mięty i grzankami.

Zobacz przepis: Chłodnik litewski z jajkiem