CHŁODNIK z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno

2021-03-29
Dominika Olszyna
CHŁODNIK z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno
Autor: Shutterstock CHŁODNIK z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno
łatwy
30 min
4

Chłodnik z ogórków małosolnych to danie, które zadowoli miłośników krótko kiszonych ogórków, które mają specyficzny, niepowtarzalny smak. Polecamy w ciepłe dni jako lekkie preludium obiadu. Zaletą tej ogórkowej na zimno jest to, że robi się ją bardzo szybko.

Zobacz: Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

SKŁADNIKI

  • 300 g ogórków małosolnych
  • 500 ml kwasu z ogórków
  • ząbek czosnku
  • szklanka śmietany
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • cukier
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić.
  • Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik do smaku przyprawić solą i cukrem.
  • Chłodnik z ogórków małosolnych podawać ze świeżym pełnoziarnistym chlebem z masłem.                             
Dominika Olszyna