CHŁODNIK z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik z ogórków małosolnych to danie, które zadowoli miłośników krótko kiszonych ogórków, które mają specyficzny, niepowtarzalny smak. Polecamy w ciepłe dni jako lekkie preludium obiadu. Zaletą tej ogórkowej na zimno jest to, że robi się ją bardzo szybko.
Zobacz: Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?
SKŁADNIKI
- 300 g ogórków małosolnych
- 500 ml kwasu z ogórków
- ząbek czosnku
- szklanka śmietany
- szklanka zsiadłego mleka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- cukier
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić.
- Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik do smaku przyprawić solą i cukrem.
- Chłodnik z ogórków małosolnych podawać ze świeżym pełnoziarnistym chlebem z masłem.