Chłodniki - pyszne zupy na upalne dni
Chłodnik to idealne zupa na upalne dni - ochłodzi a jednocześnie odżywi ciało. Apetyczne zimne zupy są popularne nie tylko w Polsce. Jedzą je Grecy, Bułgarzy, Rosjanie i Hiszpanie. Poznaj przepisy na popularne chłodniki!
Tarator, czyli chłodnik bułgarski
Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy, podawany zwykle jako przystawka. Tarator przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy wymieszać/zmiksować wszystkie składniki. Co ciekawe, niektórzy przygotowują również wariant taratora bez zsiadłego mleka – jedynie z octem i wodą
Składniki
2-3 ogórki
3 łyżki oliwy
100 g łuskanych orzechów włoskich
1 l jogurtu naturalnego
125 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obrany ogórek zetrzyj, posól i wstaw do lodówki.
Orzechy i oliwę zmiksuj z jogurtem i śmietaną. Trochę orzechów odłóż do ozdoby.
Dodaj ogórek, koper, pieprz i sól, wymieszaj. Schłodź.
Przed podaniem posyp chłodnik resztą orzechów
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.
Składniki
750 g pomidorów
pół ogórka
czerwona cebula
mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa
sok z połówki cytryny
200 ml bulionu warzywnego
25 g masła
sól
pieprz
mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.
Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Podawaj z listkami mięty i grzankami.
Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem
Salmorejo, to obok gazpacho drugi co do popularności andaluzyjski chłodnik, ale znacznie od niego pożywniejszy, gdyż zawiera szynkę dojrzewającą, jajko na twardo i jest robiony na bazie chleba lub bułki. Nie tylko więc gasi pragnienie, ale pozwala się najeść do syta.
Składniki
1 bagietka pokrojona w kromki
6 dużych, miękkich pomidorów, obranych ze skórki
1 papryka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
70 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
4 plasterki drobno posiekanej szynki dojrzewającej (np. jamón serrano)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bagietkę zalać wodą, żeby zmiękła.
Do naczynia, w którym będziemy miksować wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), czosnek, rozmiękczoną bułkę, sól i wlać ew. ocet.
Podczas miksowania składników należy cienką stróżką wlewać do chłodnika oliwę z oliwek. Podawać na zimno z posiekanym jajem i kawałkami dojrzewającej szynki, pokropione oliwą. Salmorejo gotowe.
Chłodnik z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno
Chłodnik z ogórków małosolnych to danie, które zadowoli miłośników krótko kiszonych ogórków, które mają specyficzny, niepowtarzalny smak. Polecamy w ciepłe dni jako lekkie preludium obiadu. Zaletą tej ogórkowej na zimno jest to, że robi się ją bardzo szybko.
Składniki
300 g ogórków małosolnych
500 ml kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier
sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić.
Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik do smaku przyprawić solą i cukrem.
Chłodnik z ogórków małosolnych podawać ze świeżym pełnoziarnistym chlebem z masłem.
Chłodnik litewski z jajkiem
Przepis na chłodnik litewski z botwinką, buraczkami podawany z jajkiem i kwaśnym mlekiem - tę zupę serwowały chyba wszystkie babcie. Tradycyjny chłodnik litewski nie może obejść się także bez ogórka, koperku i szczypiorku. Dlatego kiedy na straganach pojawią się świeże wiosenne warzywa, wykorzystaj je i zrób pyszny chłodnik litewski według sprawdzonego przepisu. Podajemy recepturę.
Składniki
8 sztuk botwinki z buraczkami
5 rzodkiewek
1 ogórek zielony
2 jajka na twardo
0,5 litra zsiadłego mleka
1 litr maślanki
koperek
szczypiorek
2 ząbki czosnku
sól
cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Botwinkę z buraczkami pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z 1 łyżeczką cukru. Gotuj aż do momentu, kiedy botwinka będzie miękka.
Do drugiego garnka wlej maślankę, kefir oraz zsiadłe mleko. Gdy botwinka już ostygnie, dodaj ją do maślanki razem z wodą, która pozostała po gotowaniu.
Rzodkiewkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek, dodaj do garnka z botwinką i maślanką.
Dolej koncentrat barszczu i całość delikatnie wymieszaj.
Obierz jajka, pokrój je na kawałki i dorzuć do garnka.
Na koniec wyciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaki. Przed podaniem posyp chłodnik szczypiorkiem