Tarator, czyli chłodnik bułgarski

Tarator, czyli chłodnik bułgarski

Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy, podawany zwykle jako przystawka. Tarator przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy wymieszać/zmiksować wszystkie składniki. Co ciekawe, niektórzy przygotowują również wariant taratora bez zsiadłego mleka – jedynie z octem i wodą

Składniki

2-3 ogórki

3 łyżki oliwy

100 g łuskanych orzechów włoskich

1 l jogurtu naturalnego

125 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki siekanego koperku

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obrany ogórek zetrzyj, posól i wstaw do lodówki.

Orzechy i oliwę zmiksuj z jogurtem i śmietaną. Trochę orzechów odłóż do ozdoby.

Dodaj ogórek, koper, pieprz i sól, wymieszaj. Schłodź.

Przed podaniem posyp chłodnik  resztą orzechów

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.

Składniki

750 g pomidorów

pół ogórka

czerwona cebula

mała czerwona papryka

2 ząbki czosnku

oliwa

sok z połówki cytryny

200 ml bulionu warzywnego

25 g masła

sól

pieprz

mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.

Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.

Podawaj z listkami mięty i grzankami.

Źródło:
Rozwiń
Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem

Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem

Salmorejo, to obok gazpacho drugi co do popularności andaluzyjski chłodnik, ale znacznie od niego pożywniejszy, gdyż zawiera szynkę dojrzewającą, jajko na twardo i jest robiony na bazie chleba lub bułki. Nie tylko więc gasi pragnienie, ale pozwala się najeść do syta.

Składniki

1 bagietka pokrojona w kromki

6 dużych, miękkich pomidorów, obranych ze skórki

1 papryka

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)

70 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę

4 plasterki drobno posiekanej szynki dojrzewającej (np. jamón serrano)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bagietkę zalać wodą, żeby zmiękła.

Do naczynia, w którym będziemy miksować wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), czosnek, rozmiękczoną bułkę, sól i wlać ew. ocet. 

Podczas miksowania składników należy cienką stróżką wlewać do chłodnika oliwę z oliwek. Podawać na zimno z posiekanym jajem i kawałkami dojrzewającej szynki, pokropione oliwą. Salmorejo gotowe.

Źródło:
Rozwiń
Chłodnik z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno

Chłodnik z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno

Chłodnik z ogórków małosolnych to danie, które zadowoli miłośników krótko kiszonych ogórków, które mają specyficzny, niepowtarzalny smak. Polecamy w ciepłe dni jako lekkie preludium obiadu. Zaletą tej ogórkowej na zimno jest to, że robi się ją bardzo szybko.

Składniki

300 g ogórków małosolnych

500 ml kwasu z ogórków

ząbek czosnku

szklanka śmietany

szklanka zsiadłego mleka

3 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

cukier

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić.

Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik do smaku przyprawić solą i cukrem.

Chłodnik z ogórków małosolnych podawać ze świeżym pełnoziarnistym chlebem z masłem.           

Źródło:
Rozwiń
 Chłodnik litewski z jajkiem

Chłodnik litewski z jajkiem

Przepis na chłodnik litewski z botwinką, buraczkami podawany z jajkiem i kwaśnym mlekiem - tę zupę serwowały chyba wszystkie babcie. Tradycyjny chłodnik litewski nie może obejść się także bez ogórka, koperku i szczypiorku. Dlatego kiedy na straganach pojawią się świeże wiosenne warzywa, wykorzystaj je i zrób pyszny chłodnik litewski według sprawdzonego przepisu. Podajemy recepturę.

Składniki

8 sztuk botwinki z buraczkami

5 rzodkiewek

1 ogórek zielony

2 jajka na twardo

0,5 litra zsiadłego mleka

1 litr maślanki

koperek

szczypiorek

2 ząbki czosnku

sól

cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinkę z buraczkami pokrój i wrzuć do garnka. Zalej ją wodą z 1 łyżeczką cukru. Gotuj aż do momentu, kiedy botwinka będzie miękka.

Do drugiego garnka wlej maślankę, kefir oraz zsiadłe mleko. Gdy botwinka już ostygnie, dodaj ją do maślanki razem z wodą, która pozostała po gotowaniu.

Rzodkiewkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie posiekaj koperek i szczypiorek, dodaj do garnka z botwinką i maślanką.

Dolej koncentrat barszczu i całość delikatnie wymieszaj.

Obierz jajka, pokrój je na kawałki i dorzuć do garnka.

Na koniec wyciśnij czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaki. Przed podaniem posyp chłodnik szczypiorkiem

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Tarator, czyli chłodnik bułgarski
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem
CHŁODNIK z ogórków małosolnych - ogórkowa na zimno
Chłodnik litewski z jajkiem [WIDEO]
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email