Zupa jabłkowa: prosta, ze świeżych jabłek
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Powinniśmy jeść więcej jabłek, warto więc poznać kilka przepisów na zupy jabłkowe, jeśli chwilowo nam się znudzą na przykład jabłka na surowo czy szarlotki. Spróbujmy jabłek w wersji obiadowej, czyli gotujemy zupę z jabłek…
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg jabłek
- 5-6 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki śmietany
- skórka cytrynowa, cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte jabłka ze skórką pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy np. na “ósemki”, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy ze sparzoną skórką cytryny.
- Po ugotowaniu miksujemy i słodzimy, doprawiamy do smaku cynamonem, następnie zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą.
- Po zagotowaniu dodajemy śmietanę. Podajemy na zimno lub na gorąco z makaronem albo grzankami.