Chłodnik arbuzowy z makaronem na pyszny letni obiad

Chłodnik arbuzowy
Autor: Shutterstock Chłodnik arbuzowy to orzeźwiająca zupa na upalne dni.
łatwy
30 min
4

Chłodnik arbuzowy z makaronem smakuje przede wszystkim dzieciom. Jednak i niejeden dorosły w upalny dzień skosztuje orzeźwiającej, lekkiej zupy owocowej.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 2 kg arbuza
  • 2 banany
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bita śmietana i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente.
  • Arbuza obrać i oczyścić z pestek.
  • Owoce zblendować z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
  • Chłodnik wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Do miseczek rozłożyć wystudzony makaron, zalać chłodnikiem i udekorować bitą śmietaną i miętą.
  •