Chłodnik arbuzowy z makaronem na pyszny letni obiad
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Chłodnik arbuzowy z makaronem smakuje przede wszystkim dzieciom. Jednak i niejeden dorosły w upalny dzień skosztuje orzeźwiającej, lekkiej zupy owocowej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu świderki
- 2 kg arbuza
- 2 banany
- 1 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- bita śmietana i listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente.
- Arbuza obrać i oczyścić z pestek.
- Owoce zblendować z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
- Chłodnik wstawić na pół godziny do lodówki.
- Do miseczek rozłożyć wystudzony makaron, zalać chłodnikiem i udekorować bitą śmietaną i miętą.