Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem [WIDEO]

2020-10-06
Salmorejo - oryginalny andaluzyjski chłodnik z pomidorów, z szynką i jajkiem
Autor: Shutterstock Salmorejo - hiszpańska zupa z pomidorów na zimno, z dodatkiem jajka i boczku
łatwy
15 min
4

Salmorejo, to obok gazpacho drugi co do popularności andaluzyjski chłodnik, ale znacznie od niego pożywniejszy, gdyż zawiera szynkę dojrzewającą, jajko na twardo i jest robiony na bazie chleba lub bułki. Nie tylko więc gasi pragnienie, ale pozwala się najeść do syta.

Składniki

1 bagietka pokrojona w kromki

6 dużych, miękkich pomidorów, obranych ze skórki

1 papryka

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka czerwonego octu winnego (opcjonalnie)

70 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę

4 plasterki drobno posiekanej szynki dojrzewającej (np. jamón serrano)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bagietkę zalać wodą, żeby zmiękła.

Do naczynia, w którym będziemy miksować wrzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę (bez gniazda nasiennego), czosnek, rozmiękczoną bułkę, sól i wlać ew. ocet. 

Podczas miksowania składników należy cienką stróżką wlewać do chłodnika oliwę z oliwek. Podawać na zimno z posiekanym jajem i kawałkami dojrzewającej szynki, pokropione oliwą. Salmorejo gotowe.