Tarator, czyli chłodnik bułgarski
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Tarator to bułgarski chłodnik ogórkowy, podawany zwykle jako przystawka. Tarator przygotowuje się bardzo łatwo - wystarczy wymieszać/zmiksować wszystkie składniki. Co ciekawe, niektórzy przygotowują również wariant taratora bez zsiadłego mleka – jedynie z octem i wodą
SKŁADNIKI
- 2-3 ogórki
- 3 łyżki oliwy
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 l jogurtu naturalnego
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrany ogórek zetrzyj, posól i wstaw do lodówki.
- Orzechy i oliwę zmiksuj z jogurtem i śmietaną. Trochę orzechów odłóż do ozdoby.
- Dodaj ogórek, koper, pieprz i sól, wymieszaj. Schłodź.
- Przed podaniem posyp chłodnik resztą orzechów