Chłodnik z porów - jak zrobić? Sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pory dostępne są przez cały rok, jednak dopiero w okresie letnim osiągają pełnię smaku. Dlatego to właśnie teraz warto zrobić z nich chłodnik, który swoim oryginalnym smakiem zachwyci każdego.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg białych części pora
- 100 g masła
- 1 l bulionu z kury
- 5 małych ziemniaków
- śmietana kremówka 36%
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory myjemy i kroimy w cienkie talarki.
- Rozgrzewamy w dużym i głębokim rondlu masło, wrzucamy do niego pory i dusimy.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki.
- Uduszone pory wyjmujemy łyżką cedzakową do innego naczynia.
- Do masła wkładamy ziemniaki.
- Całość podduszamy i zalewamy bulionem.
- Gotujemy, aż staną się całkowicie miękkie.
- Resztę składników dodajemy do ziemniaków.
- Całość mieszkamy i powoli wlewamy śmietankę.
- Wszystko miksujemy i doprawiamy według uznania.