Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu

Zupa jeżynowa
Autor: Shutterstock Zupa jeżynowa to sezonowy rarytas.
łatwy
30 min
4

Zupa jeżynowa to sezonowa gratka dla miłośników zup owocowych. Smak świeżych, leśnych owoców podbity odrobiną cynamonu przyprawia o zawrót głowy. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika. W tej drugiej wersji warto dodac do niej odrobinę bitej śmietany.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Wiesz, że możesz dostać artykuły skórzane w super cenach? Sprawdź rabaty na Wittchen promocje.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki jeżyn
  • 4 jabłka
  • 1 l soku jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżyny przebrać, usunąć z nich szypułki, jabłka umyć obrać i pokroić w kostkę.
  • Owoce włożyć do garnka, zalać sokiem i gotować 20 minut.
  • Następnie owoce przetrzeć przez sito lub zblendować.
  • Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
  • Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.