Fantastyczna zupa jeżynowa z nutą cynamonu
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Zupa jeżynowa to sezonowa gratka dla miłośników zup owocowych. Smak świeżych, leśnych owoców podbity odrobiną cynamonu przyprawia o zawrót głowy. Zupę można jeść na ciepło lub w postaci chłodnika. W tej drugiej wersji warto dodac do niej odrobinę bitej śmietany.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Wiesz, że możesz dostać artykuły skórzane w super cenach? Sprawdź rabaty na Wittchen promocje.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki jeżyn
- 4 jabłka
- 1 l soku jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżyny przebrać, usunąć z nich szypułki, jabłka umyć obrać i pokroić w kostkę.
- Owoce włożyć do garnka, zalać sokiem i gotować 20 minut.
- Następnie owoce przetrzeć przez sito lub zblendować.
- Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
- Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.