Grecki chłodnik z ogórków z miętą
2020-10-05

łatwy
15 min
4
Chłodnik z ogórków to doskonała potrawa na upalne dni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak ten przyrządzony na bazie jogurtu greckiego jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Sprawdź, jak go przygotować.
Składniki
400 ml jogurtu typu greckiego
1/2 szklanki śmietany
6 średnich ogórków
2 małe cebulki dymki
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
pieprz ziołowy
3 łyżki oliwy
sól
koperek
świeża mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i pokroić w drobne kawałeczki.
Dodać czosnek, pieprz, sól, jogurt i śmietanę.
Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać do chłodnika.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Podawać posypany koperkiem i udekorowany miętą.