Grecki chłodnik z ogórków z miętą

Grecki chłodnik z ogórków z miętą - przepis
Autor: Shutterstock Chłodnik z ogórków w greckim stylu
łatwy
15 min
4

Chłodnik z ogórków to doskonała potrawa na upalne dni. Można przygotować go na wiele sposobów, jednak ten przyrządzony na bazie jogurtu greckiego jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 6 średnich ogórków
  • 2 małe cebulki dymki
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • koperek
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, wysuszyć, odciąć końce i pokroić w drobne kawałeczki.
  • Dodać czosnek, pieprz, sól, jogurt i śmietanę.
  • Na oliwie delikatnie zeszklić cebulkę dymkę i dodać do chłodnika.
  • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Podawać posypany koperkiem i udekorowany miętą.