Ajo blanco - przepis na hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów

Anna Olchowik
Ajo blanco - przepis na hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów
Autor: Shutterstock Hiszpański chłodnik czosnkowo-migadałowy, ajo blanco  
łatwy
25 min
4

Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów, popularny w Granadzie i Maladze. Znakomicie sprawdza się w czasie upałów - pomaga nawodnić organizm, a dzięki migdałom, oliwie i pieczywu jest na tyle sycący, że może stanowić samodzielne danie. Jest też dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

SKŁADNIKI

  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 200 g zblanszowanych i obranych migdałów
  • 200 g białego pieczywa
  • 125 ml mleka
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 litra przegotowanej zimnej wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • 200 g winogron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj w moździerzu czosnek z odrobiną soli i 4 ziarenkami pieprzu.
  • Pieczywo rozerwij na małe kawałki i namocz w mleku. Gdy nasiąknie, przełóż do malaksera, dodaj masę z czosnku, migdały oraz połowę wody i zmiksuj na krem.
  • Gdy będzie gładki, zmniejsz obroty i powoli dodawaj oliwę i ocet winny.
  • Dodaj jeszcze tyle wody, aby uzyskać konsystencję zupy. Dopraw solą do smaku.
  • Zupę podawaj dobrze schłodzoną, udekorowaną połówkami winogron.
Anna Olchowik