Ajo blanco - przepis na hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów, popularny w Granadzie i Maladze. Znakomicie sprawdza się w czasie upałów - pomaga nawodnić organizm, a dzięki migdałom, oliwie i pieczywu jest na tyle sycący, że może stanowić samodzielne danie. Jest też dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
SKŁADNIKI
- 4 obrane ząbki czosnku
- 200 g zblanszowanych i obranych migdałów
- 200 g białego pieczywa
- 125 ml mleka
- 100 ml oliwy
- 1/2 litra przegotowanej zimnej wody
- 3 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz ziarnisty
- 200 g winogron
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj w moździerzu czosnek z odrobiną soli i 4 ziarenkami pieprzu.
- Pieczywo rozerwij na małe kawałki i namocz w mleku. Gdy nasiąknie, przełóż do malaksera, dodaj masę z czosnku, migdały oraz połowę wody i zmiksuj na krem.
- Gdy będzie gładki, zmniejsz obroty i powoli dodawaj oliwę i ocet winny.
- Dodaj jeszcze tyle wody, aby uzyskać konsystencję zupy. Dopraw solą do smaku.
- Zupę podawaj dobrze schłodzoną, udekorowaną połówkami winogron.