Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 burak
- 50 ml soku z buraka
- 150 ml maślanki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g sera pleśniowego typu lazur
- 1 łyżka orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraka ugotować i zetrzeć na tarce. Dodać do maślanki wraz z sokiem.
- Czosnek rozdrobnić na prasce. Dodać do zupy. Przyprawić.
- Całość można zblendować na gładki krem.
- Zupę posypać serem i posiekanymi orzechami włoskimi.