Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]

Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]
Autor: Shutterstock Zupa czereśniowa doskonale smakuje na ciepło lub na zimno. 
łatwy
20 min
4

Zupa czereśniowa  można szybko przygotować i gotowy pyszny obiad lub podwieczorek. Tak naprawdę jest to domowy kompot z czereśni, który po dodaniu śmietany i makaronu zamienia się w pyszną zupę owocową. Można ją podać na zimno lub na ciepło.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg czereśni
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • śmietana 18%
  • 100 g suchego makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć, poodrywać z nich ogonki i pozbawić pestek (wydrylować).
  • Do wrzącej wody (ok. 1,5 l) wrzucić owoce i wsypać cukier. Gotować ok. 15-20 min.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • Podawać zupę na ciepło od razu, a po przestudzeniu na zimno, jako słodki chłodnik.
  • Przed podaniem do zupy dodać śmietanę, podawać z makaronem.