Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]
2021-04-01
łatwy
20 min
4
Zupa czereśniowa można szybko przygotować i gotowy pyszny obiad lub podwieczorek. Tak naprawdę jest to domowy kompot z czereśni, który po dodaniu śmietany i makaronu zamienia się w pyszną zupę owocową. Można ją podać na zimno lub na ciepło.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni
SKŁADNIKI
- 0,5 kg czereśni
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- śmietana 18%
- 100 g suchego makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć, poodrywać z nich ogonki i pozbawić pestek (wydrylować).
- Do wrzącej wody (ok. 1,5 l) wrzucić owoce i wsypać cukier. Gotować ok. 15-20 min.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Podawać zupę na ciepło od razu, a po przestudzeniu na zimno, jako słodki chłodnik.
- Przed podaniem do zupy dodać śmietanę, podawać z makaronem.